Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Ronny Svensson: Regionerna kämpar mot varandra om resurserna

Krönika: Regionalpolitik

Härom dagen blev jag mycket upprörd, och samtidigt ytterst förtvivlad, när jag läste ett debattinlägg i en storstadstidning (Aftonbladet. AB 11/9) där ett socialdemokratiskt kommunalråd i en storkommun, Lars Stjernkvist i Norrköping, krävde betydligt större bidrag från staten.

Lars Stjernkvist påstod i artikeln, tillsammans med en liberal politiker från den extremt gynnade kommunen Lund, att även Norrköping som ”tillväxtcentra för ett större geografiskt område” minsann behöver en ökad andel av det statliga skatteutjämningssystemet för att klara ökade kostnader och investeringar framöver.

Han säger dessutom att regeringens förslag om att öka bidragen till små kommuner med en tuff verklighet (landsbygds- och glesbygdskommuner) omfördelar …”pengar från våra kommuner till glesbygden”.

Det senare citatet låter ju onekligen generöst från en storstadsledare, men verkligheten är den helt motsatta! Förra året fick Norrköpings kommun hela 1,5 miljarder kronor i skatteutjämningsmedel från staten och dessutom nästan 120 miljoner i generella statsbidrag.

I Norrköpings kommun bor drygt 142 000 invånare och kommunen växer kraftigt varje år. Nog borde denna skattebas räcka till en hel del utan ökade statliga bidrag.

Norrköping tillhör de kommuner som fått omfattande solidariskt stöd för att klara sin omställning från textilstad till en utbildnings- och tjänstemannastad.

Norrköping har fått ett eget universitet (campus Norrköping) via Linköpings universitet och flera stora statliga verk för att stärka arbetsmarknaden. Migrationsverket, SMHI, Sjöfartsverket, Pensionsmyndigheten, Transportstyrelsen och Kriminalvården är ingen påver förstärkning.

Det faktum att Östlänken byggs genom kommunen ger både höghastighetståg, snabb pendling till Stockholms arbetsmarknad och enligt Sverigeförhandlingen 15 000 statssubventionerade nya lägenheter till kommunen.

Jag är inte emot att Norrköping under flera decennier har fått stora solidariska stöd från hela landet. Tvärtom!

Inte heller har de utsatta Norrlands- och glesbygdskommunerna protesterat mot att stora städer som Norrköping, Örebro, Karlstad och Borås fått statligt stöd till omställningen av sina arbets- och servicemarknader.

Att kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun – Philip Sandberg (L) – var medskribent i AB-artikeln är också högst märkligt. Att en kommun med landets största universitet med cirka 40 000 studenter, en kolossalt stor forskningsverksamhet och en omsättning på cirka 9 miljarder kronor kan gnälla över att man inte får tillräckligt med statliga bidrag till sin utveckling är mer än provocerande.

Eftersom regional solidaritet har varit ett adelsmärke för socialdemokratin i Sverige under lång tid känns de nya tongångarna, om stora folkrika kommuner och regioner som vill gynna sig själva, illavarslande.

Svenska folkets skatter är ju en avgörande förutsättning för hela kommunens drift och välfärd! Hur insnöad i sin egen framgångsbubbla kan man egentligen bli?

Dagen efter denna remarkabla artikel fick vi ännu en påminnelse om att solidariteten inom socialdemokratins kommunledarskikt verkar vara på upphällningen. I Svenska Dagbladet uttalade sig S-politikern Aida Hadzialic, som snart blir socialdemokratiskt regionråd i Stockholmsregionen, att landets mest ekonomiskt gynnade region inte ska bidra med några ytterligare medel till utjämningssystemet.

Att ge alla regioner möjligheter till en god välfärd och nödvändiga utvecklingsmöjligheter är uppenbarligen inget som Aida Hadzialic kämpar för.

Eftersom regional solidaritet har varit ett adelsmärke för socialdemokratin i Sverige under lång tid känns de nya tongångarna, om stora folkrika kommuner och regioner som vill gynna sig själva, illavarslande. Ställer statsministern och socialdemokratiska partiledaren Stefan Löfven sig bakom dessa nya storstadstankar?

Ronny Svensson

ledare@daladem.se