Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Ronny Svensson: Sparbankerna lever farligt

Krönika: Banker

För några dagar sedan rapporterade organisationen Företagarna att de små företagen har svårt att få krediter och ekonomiskt stöd via regeringens pandemi-strategi. Regelsystemet och storbankernas hantering av lånen ses som ett verksamt hinder för att de mindre företagen skall få samma stöd som de stora.

Detta understryker ytterligare hur viktigt det är att bankerna finns på plats i hela landet. De fyra storbankernas successiva flytt från landsbygden har fått påtagligt negativa effekter. De känner inte längre de små företagens villkor.

Denna utveckling understryker hur avgörande det är att lokala banker – som de 60 sparbankerna och Länsförsäkringar Bank – har en motsatt policy och fyller tomrummet när affärsbankerna flyr till storstäder och andra länder.

Länsförsäkringar Bank har utvecklats starkt de senaste åren men har ännu inte ett stort antal lokala enheter över hela landet. Skåne, Dalarna och Jämtland är relativt väl försedda med lokalkontor. Men det räcker inte för att landsbygden skall få det finansiella stöd som lokala banker kan utgöra. De 60 lokala sparbankerna med sina dryga 200 kontor i cirka 120 kommuner har fortfarande en central roll för landsbygden.

För de senare gäller dock att se upp för de hinder de själva har skapat genom sitt allt större beroende av affärsbanken Swedbank. De lokala sparbankerna är huvudägare i Swedbank och äger tillsammans med sparbanksstiftelserna (det som blev kvar efter slakten av Länssparbankerna) cirka 14,5 procent av aktierna.

Trots att de är de största ägarna har sparbankerna tillåtit att Swedbank bestämmer principerna för hur de lokala sparbankerna skall agera i de cirka 120 kommuner där de har kontor.

Under pandemin har de dessutom köpt på sig ytterligare aktier med allt större beroende av storbankens aggressiva landsbygdspolitik. Idag äger en stor andel av sparbankerna så mycket aktier i Swedbank att de blivit beroende av storbankens årliga utdelningar för sina egna vinster. Detta är en farlig utveckling både för landsbygden och sparbankerna själva.

Trots att de är de största ägarna har sparbankerna tillåtit att Swedbank bestämmer principerna för hur de lokala sparbankerna skall agera i de cirka 120 kommuner där de har kontor. Om Swedbank lägger ned ett lokalkontor får inte den närmaste lokala sparbanken öppna ett eget kontor på platsen.

Det betyder att de småföretag som finns i den banklösa orten eller kommunen (Handelsbanken finns dock ännu kvar på många orter där de andra storbankerna flytt fältet) direkt påverkas negativt av att de inte har småföretagskunnig bankpersonal i närmiljön. Ett resultat av bland annat denna omständighet kan vi se i Företagarnas rapport.

En lokal sparbank som anpassar sig till en stor affärsbank har inte bara glömt rörelsens traditionella grundprinciper – att inte äga aktier i andra banker eller företag som inte rör den egna serviceverksamheten. Den riskerar dessutom att inte kunna utveckla den egna rörelsens ekonomi och inte få tillgång till bland annat det ökade kundunderlag som finns i de större tätorterna. Det senare sätter Swedbank P för.

I Norge har de lokala sparbankerna frigjort sig från storbanken DNB. Om inte sparbankerna i Sverige följer samma mönster riskerar småföretagen på landsbygden att få ännu svårare att överleva i framtiden!

Ronny Svensson

Debattör med inriktning på bland annat landsbygdsfrågor och ekonomi.