Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Ronny Svensson: Sparbanksrörelsen är illa ute på grund av kopplingen till Swedbank!

Krönika: Swedbank

Vi ser nu inför öppen ridå hur den giriga affärsbanken Swedbank (Här förkortad till SB) låter sig användas som penningtvättarbank för kriminella personer i östra Europa. Att dessutom, som Uppdrag Granskning nu redovisat, förneka kontakterna med sina tidigare uppdragsgivare i öst och att man känt till de allvarliga affärsrelationerna med korrupta ledare i Ukraina och Ryssland kan få effekter för hela det svenska bankväsendet. Men också påverka de 59 sparbanker som är hårt knutna till SB-banken.

Nu om någonsin måste den lokala sparbanksrörelsen ta ett avgörande beslut om den skall fortsätta det farliga beroendet av och styrningen från en kontroversiell storbank?

Som få tidigare har känt till är de lokala sparbankerna med sparbankseken utanför dörrarna inte bara osunt beroende av SB när det gäller etableringar av lokalkontor, försäljning av ekonomiska produkter och val av IT-system.

Sparbanksrörelsen är dessutom störste ägare av affärsbanken med cirka 14 procent av aktierna. Tillsammans med Folksam äger de cirka 20 procent och har därför ett huvudansvar för bankens affärer och ekonomiska utveckling.

Förutom att de lokala sparbankerna och deras förvaltningsbolag inte tagit detta ansvar på det sätt som en huvudägare är skyldig att göra är det mot sparbanksrörelsens hävdvunna principer att äga ett stort aktiebolag inom en högrisksektor.

Flera av de lokala sparbankerna är relativt stora aktieägare i SB som bland annat är en effekt av de alltför nära relationerna till SB och dess föregångare Föreningssparbanken och Sparbanken Sverige.

Denna omständighet bidrar utan tvivel till att sparbankerna negligerar de stora problemen inom SB, och att de stora aktieutdelningarna från storbanken kan hämma den enskilda sparbankens kreativitet på den lokala marknaden.

Till det avgjort kontroversiella i relationen mellan SB och de 59 sparbankerna hör att en ledande sparbanksföreträdare är ordförande i SB:s valberedning till styrelsen och dessutom ordförande i den förvaltarförening som samordnar sparbankernas ägarpolicy mot SB.

Det senare sker i samverkan med Folksam där Folksams låga okritiska profil under den turbulenta tiden säkert handlar om att man vill skydda sitt stora pensionskapital som finns kvar i SB-aktier.

Anledningarna till den lokala sparbanksrörelsens mycket tveksamma inställning till vad som händer i SB är flera. En viktig orsak är omedvetenhet och okunskap om det farliga beroendet av SB inom styrelser och inte minst bland sparbankernas huvudmän.

De senare verkar nöja sig med att bankerna ger överskott och bjuder på en trevlig kväll per år i samband med bankstämman, En av de viktigaste förklaringarna är att sparbankernas riksorganisation alltid tar affärsbankens parti i viktiga framtidsfrågor och när det gäller det alltför stora och direkta samarbetet med SB.

Sparbanksrörelsen är i ett så allvarligt läge att den måste räddas från sig själv. Med detta senare menar jag att den själv inte har förmåga att ta sig ur Swedbanks kraftiga käkar.

Nu befinner sig de lokala sparbankerna i en liknande situation som den när SB 2009 var i konkursläge då sparbankerna tillsammans med resterna av de gamla Länssparbankerna räddade SB på målsnöret. Läget är allvarligt.

Man skulle till och med kunna säga att sparbanksrörelsen är i ett så allvarligt läge att den måste räddas från sig själv. Med detta senare menar jag att den själv inte har förmåga att ta sig ur Swedbanks kraftiga käkar. Vad göra?

De lokala sparbankerna bör tillsammans göra sig av med Swedbanks IT-system och ersätta det med det system som Sparbanken Syd och de norska sparbankerna använder. Att så snabbt som möjligt sälja av aktierna i Swedbank är nödvändigt för att inte vara knutna till Swedbanks farliga äventyr och kontroll.

Frigjort kapital kan med fördel användas till att bygga upp nya kontor på landsbygden och i residensorterna, Sparbankernas huvudmän, som idag primärt väljs av kommunerna, bör förändras så att kunderna väljer en tredjedel, lokala småföretag lika många och resten av kommunerna. Kommunerna har tidigare tagit sin ”ägarroll” alltför lättvindigt.

Om huvudmännen och de lokala styrelserna tar sitt självklara ansvar kan sparbankerna åter bli fria och framgångsrika. Annars är de illa ute!

Ronny Svensson

ledare@daladem.se