Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Sofie Eriksson: Har Ulf Berg och Sofia Jarl inte lärt sig någonting?

Krönika: Köp av digitalt verktyg till Region Dalarna

I februari 2019 hölls ett möte på Region Dalarna. Där medverkade representanter från Region Skåne, som bland annat hade med sig en läkare för att berätta om ett nytt fantastiskt digitalt verktyg. Man beskrev att verktyget sparade massor med pengar, och gjorde så att läkarna hann träffa fler patienter på kortare tid. Enligt Centerpartiets politiska sekreterare i Dalarna, Linda Haglund, framstod läkaren som anställd inom Region Skåne. Det var han inte.

Verktyget som läkaren beskrev var i själva verket en produkt från hans eget företag Vårdinnovation AB. Idag är läkaren häktad misstänkt för två former av korruptionsbrott och företaget har ansökt om konkurs till följd av att tillgångarna frystes på grund av brottsutredningen.

Under våren 2020 avslöjade nämligen SVT ett flertal mycket beklämmande uppgifter rörande Vårdinnovation AB och deras förehavanden med Region Skåne och Region Västra Götaland (VGR). Båda regionerna avbröt sina avtal med företaget så snart uppgifterna uppdagats. Efter en extern utredning valde Region Skåne dessutom att polisanmäla företaget.

Efter detta skriver Region Dalarna ett eget avtal med Vårdinnovation AB. Trots polisanmälan, misstankar om korruption, felaktiga uppgifter och en lång rad andra dunkla och oseriösa omständigheter.

Varför? Enligt Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C) ansåg man att det som hände i Skåne och VGR inte påverkade Dalarnas affärer med företaget. Det är svårt att se logiken i resonemanget. Särskilt som underlaget för upphandlingen i stort var detsamma i Skåne, VGR och Dalarna. (Ett underlag som i sig är föremål för kopplingar till korruption, eftersom företaget verkar ha fått påverka innehållet...)

På vilket sätt påverkar det inte Region Dalarna att ett företag man eventuellt ska ingå avtal med (värt 10-30 miljoner kronor) är polisanmält, dessutom av den i princip enda uppdragsgivare man tidigare haft?

Regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) säger till SVT att han tycker det är tråkigt att dialogen handlar om ett företag, istället för hur man ska utveckla vården. Men frågan är om det inte var detta specifika företag som var föremål för toppolitikernas gunst. Det finns ju alternativ.

Ett exempel är Inera AB, som bland annat Region Dalarna är delägare i, vars själva grunduppdrag är att utveckla den här typen av digitala tjänster för välfärden. Varför gå omvägar och anlita ett med största sannolikhet oseriöst och kanske kriminellt företag istället för att samarbeta med Inera?

Man kan också fundera hur Ulf Berg kunde vara så säker på att Vårdinnovation AB skulle vara så toppenbra, när det inte finns några som helst underlag på att produkten fungerar. Utvärderingen från Region Skåne visade på många brister. Och allt som rör jäv och korruption borde fått Berg att dra åt sig öronen för mycket länge sedan.

Det var först när företaget ansökte om konkurs, som Berg och Jarl avbröt avtalet. De hade dessutom mage att påstå att de “agerat snabbt”, och “ansvarsfullt gentemot Dalfolket”. Region Dalarna har vetat om oegentligheterna under mycket lång tid. Regionråden agerade senfärdigt, och man undrar faktiskt varför.

Klart det är lockande om en digital tjänst kan göra så att läkarna hinner träffa fler patienter, och dessutom spara pengar! Men det här handlade aldrig om det, utan om att lura till sig skattemedel.

Jag har förståelse för att regionpolitiker kan bli fartblinda. Vården tampas med enorma problem på grund av personalbrist. Klart det är lockande om en digital tjänst kan göra så att läkarna hinner träffa fler patienter, och dessutom spara pengar! Men det här handlade aldrig om det, utan om att lura till sig skattemedel.

Nu pågår en extern utredning av hur ärendet hanterats i Dalarna. I mitten mars får vi veta.

Ingenstans i de uttalanden som Region Dalarnas högsta politiker gjort kan vi ana någon form av självkritik eller några lärdomar. Tänker de inrätta nya rutiner för att det här inte ska hända igen? Vet inte.

Tycker de att det finns problem med oseriösa företag i branschen? Vet inte. Är de ens förbannade på denna uppenbara charlatan? Nej, verkar inte så.

Varför?

Sofie Eriksson

Krönikör