Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika Sverre Wide: Kamp mot kärnvapen och för demokrati

Politiskt tal: Kärnvapenförbud

Annons

Kära mötesdeltagare,

Vi för just nu en dubbel kamp.

För det första kämpar vi mot det mest vanvettigt vedervärdiga vapen som någonsin utvecklats – ett vapen som i varje ögonblick hotar, och i varje ögonblick kan leda till slutet för, allt mänskligt liv på jorden.

För det andra kämpar vi för demokrati. Vi kämpar alltså inte bara mot utan också för. Vi vill inte bara förbjuda kärnvapen; vi vill också bidra till en förnuftigare, friare och mer demokratiskt världsordning. Och vår kamp är själv demokratiskt.

Vi kämpar i det lilla, det vardagliga: I våra möten, våra insändare och debattartiklar, våra diskussioner med familj, vänner, arbetskamrater, politiker och grannar upprätthåller vi och utvecklar en demokratisk anda och offentlighet, en demokratisk normativ ordning.

Men vi kämpar också i det stora, det världsomgripande: För vi kan inte längre ha en odemokratisk och därför inneboende instabil – och mycket riskabel – världsordning byggd på en oligarkisk och kontroll av massutrotningsvapen.

Man talar ibland om så kallade failed states, länder där rättsordningen brutit samman och där våld och hot om våld regerar och där människor lever i skräck och fruktan. Nå, världen idag kan kanske liknas vid ett slags global failed state eller kanske en delvis failed global state.

Vi lever i ett tillstånd av ökande global livsfara, av hot och skräck och vi riskerar att själva krympa i detta tillstånd – både som enskilda individer och som kollektiv; vi tillåter oss inte att utvecklas till mer fullständiga, mer fria och mer ansvarstagande människor, till vuxna medborgare i ett världssamfund.

Lika lite som i andra styrelseskick kan man i en demokrati vänta på att bli räddad av någon annan; man måste själv ta ansvar för förverkligandet av sina egna möjligheter och för ett förnuftigt samhälle.

Sverige bör därför omedelbart underteckna och ratificera den konvention om ett förbud mot kärnvapen som inom FN:s ram förhandlats fram av en stor majoritet av världens länder!

Sverre Wide

ledare@daladem.se

Information: Talet hålls lördag 9 februari på manifestation i Geislerska parken i Falun om kärnvapenförbud, som anordnades av bland annat FN-föreningen i Falun.

Annons