Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika Sverre Wide: Tekniska lösningar på samhälleliga problem?

Krönika: Teknik och miljö

Coronakrisens påverkan på miljön är avsevärd. Så ser vi till exempel för närvarande en tydlig minskning av de globala koldioxidutsläppen. Men ändå fortsätter halten koldioxid i atmosfären att öka, om än alltså i något långsammare takt.

Trots stora omställningar och trots att många människor ändrat mycket i sitt sätt att handla och leva under de senaste månaderna är vi fortfarande på väg mot en klimatkatastrof.

Detta faktum har hos somliga väckt frågan om inte nya tekniska lösningar är det enda rimliga att hoppas på när det gäller att stoppa, eller i alla fall minska, den globala uppvärmningen. Detta snarare än att till exempel hoppas på resultatet av människors förändrade vanor och beteenden.

Jag vill nu inte på något sätt förringa betydelsen av den tekniska utvecklingen när det gäller kampen mot den globala uppvärmningen. Men föreställningen – ibland klart uttryckt, ibland mer dunkelt känd – att tekniken i sig skall kunna lösa detta problem är, anser jag, själv problematisk.

För det första förlägger en sådan förhoppning alltid lösningen till en alltför obestämd framtid: Tekniken går framåt och snart, väl inte nu men snart nog, kommer den att kunna lösa alla eller åtminstone de svåraste av våra problem!

Och vidare: Oroa dig inte så mycket, det där löser vi (eller kanske snarare nästa eller nästnästa generation) relativt enkelt med framtidens teknik!

För det andra, och det är det avgörande och det hänger också samman med vad som redan sagts, tekniken, den tekniska utvecklingen och de tekniska lösningarna finns ju redan och har så att säga alltid funnits.

Det föreligger till exempel i dag i grunden inga rent tekniska svårigheter som hindrar oss att uppnå Parisavtalets mål.

Det föreligger till exempel i dag i grunden inga rent tekniska svårigheter som hindrar oss att uppnå Parisavtalets mål. Ytterligare teknisk utveckling kan förvisso hjälpa oss, men eftersom hindren idag snarare har med samhällelig makt och vanmakt att göra, måste lösningarna i första hand vara politiska.

För att kunna hantera hotet från den globala uppvärmningens värsta konsekvenser måste vi till exempel klara av att utmana de enorma intressen, ja hela det ekonomiska system, som bland annat har som affärsidé att så långt möjligt ”externalisera” miljömässiga kostnader (att låta någon annan betala, så gott det nu går).

Vi måste inse att detta är svårt, och att svårigheterna inte är rent tekniska. De är i själva verket samhälleligt politiska och måste lösas som sådana. Detta kräver politiska beslut. Och det kräver politiskt mod och politisk vilja.

Sverre Wide

Sociolog