Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krylbo scoutkår tvingas lägga ned – efter 103 år

Scouterna i Krylbo är inte längre redo. Kåren har lagt ned verksamheten 103 år efter att järnvägsarbetare startade den. "Det är tråkigt, men man orkar inte hur länge som helst", säger Stefan Ekdahl.

Stefan Ekdahl och Tomas Svedberg har varit två av Krylbo scoutkårs trognaste medlemmar. I 40 år har de varit med i kåren. Enligt dem var Krylbo scoutkår som störst på1960-talet. Då var det runt 100 medlemmar.

På 1980-talet var det fortfarande stor verksamhet och cirka 80 scouter. Därefter har kåren sakta minskat.

– Det var ett äldre gäng som slutade runt sekelskiftet. 2007 hade vi en dipp med väldigt liten verksamhet och inga ledare, säger Tomas Svedberg.

Efter det lyckades kåren engagera två personer som ledare och fick snart ihop en stor barngrupp.

– Det är inte svårt att rekrytera barn till scouterna. Här kan alla vara med. Det svåra är att hitta ledare. De senaste åren har vi varit utan ledare igen. Vi har försökt att rekrytera men det har inte hjälpt, säger Tomas Svedberg.

De senaste åren har det varit fem medlemmar i Krylbo scoutkår. Nu orkar de inte driva kåren vidare. I dagarna görs ett sista ryck för verksamheten.

Lokalen i källarplan ska tömmas före den sista augusti. Tavlor med knopar, flaggor från gamla scoutträffar och pärmar med klubbens historia ska väck innan någon annan kan ta över lokalen.

KENNETH WESTERLUND

Fakta: Kåren i Krylbo startades 1913

Krylbo scoutkår är en av de tidigare scoutföreningarna i landet. Den grundades 27 februari 1913.

Scoutrörelsen startade i England 1907 av Robert Powell. Det året samlade han 20 pojkar till ett läger på Brownsea Island vid Englands sydkust.

1908 skrev en svenska tidning om scouter och samma år drog det igång i Arboga och Söderhamn.

1910 bildades officiellt den första scoutkåren i Sverige, Riddarpojkarna i Göteborg.

Att scouterna i Krylbo bildades redan 1913 berodde på att järnvägsarbetare spred rörelsen dit.