Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ks vill utreda andra placeringar

Kommunstyrelsen beslutade att under sitt sammanträde att utreda hur museiverksamheten kan organiseras i andra lokaler och former. Utredningen ska också titta på möjligheten att lägga ut verksamheten på entreprenad.

Gamla Prostgården där Ottilia Adelborgsmuseet ligger idag är utdömda av miljö- och byggnadsnämnden som lokaler för museiverksamhet. Under 2012 har undervåningen av byggnaden använts då övervåningen har bristande tillgänglighet.

Enligt underlaget som ifrågasätts av Lena Nordesjö (se artikel ovan) så uppskattas åtgärder för att ha museiverksamheten på undervåningen till cirka 500 000 kronor. För övervåningen cirka 900 000 kronor. Då krävs bland annat att en hiss för tillgänglighet, ramper för trösklar, och att oljepannan byts ut.

På frågan vad som menas med att lägga ut verksamheten på entreprenad svarar kommunalråd Sofia Jarl (C):
– Med det menas att undersöka möjligheten om det finns någon annan än kommunen, till exempel de föreningar som idag har intressen i museet, att driva verksamheten på kommunens uppdrag.

Vad som tidigare har nämnts i frågan om placering så är Stuggu en möjlig lokal för museet men frågan är öppen.


Seth Jansson

Fakta

Ottilia Adelborg
föddes 1855 i Karlskrona och bodde i Gagnef från 1907 till sin död 1936. Hon var verksam som bl.a. författare och illustratör. Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga bildades efter att Ottilia Adelborg, Anna och Lotten Falk samt Clara Wahlström gett ett stort antal föremål och byggnader till Gagnefs folk 1909.