Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Kul att se djur som betade”

Lantbrukare i Säters kommun fick besök av Magnus Kindblom, statssekreterare på Landsbygdsdepartementet.

– Jätteroligt att få komma ut och träffa er så här, säger han.

På torsdagskvällen bjöd Stora Skedvi C-avdelning in lantbrukare i Säters kommun till Stocksbro bystuga för en träff med Magnus Kindblom, landbygdsminister Eskil Erlandssons närmaste medarbetare.

Elsa Efraimsson-Westman, sekreterare i Stora Skedvi C-avdelning, inledde träffen med att redovisa en enkät som Centerpartiet har gjort med lantbrukare i Säters kommun.

– Vi har även gjort en inventering av lantbrukarna i kommunen. Enkäten var väldigt uppskattad och besöken på gårdarna tog därför längre tid än vi trodde, berättar hon.

Enkäten visar att många lantbrukare är missnöjda med byråkratin och pappersarbetet. Kontrollerna och reglerna anses vara onödigt många. Även lantbruksskolorna fick kritik.

– Lantbrukarna anser att eleverna som utbildas får för dålig utbildning och att skolorna inte hänger med i utvecklingen inom branschen, säger Elsa Efraimsson-Westman.

Magnus Kindblom svarade på de frågor och funderingar som lantbrukarna hade. Han tackade för att han hade fått möjligheten att komma till Stora Skedvi.

– Jag har hört att ni driver många lokala frågor här. På vägen hit var det kul att se djur som betade. Jordbrukets betydelse för turismen, med dessa öppna landskap, är viktig att uppmärksamma, säger han.

Lantbrukarna uppmanades att lämna in förslag och synpunkter om jordbruket.

– Det fattas beslut om nytt landsbygdsprogram i januari, så det är hög tid att lämna in synpunkter nu. Därför är det extra intressant att höra vad ni har att säga, säger Magnus Kindblom.

Han berättade att departementet vill att det ska produceras mer mat i Sverige.

– Det ger en bättre lönsamhet för bonden. Vi ställer höga krav på vår livsmedelsproduktion och det gör att det gör den lite dyrare. Men det finns många som är beredda att betala extra för dessa produkter, säger Magnus Kindblom, som sedan tackades med en kasse med just lokalproducerade produkter.

Pär Sönnert
par.sonnert@dt.se