Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulningskonst och fäbodliv

/
  • Blivande kulerskor, kanske någon av barnen som sjöng tillsammans med Anna-Karin Bengtar.
  • Liselott Länsman var både värdinna för dagen på Smidsgården och en av Orsa kulerskor. På bilden ses också Lisen Öjeskog.

Det fanns en tid före mobilen, men även då fungerade kommunikationen mellan människor och mellan människor och djur. Det visade Orsa kulerskor i samband med hantverks- och fäboddagen på Smidgården i Fryksås.

Annons

Inger Kärnekull-Jakobsson är från början stockholmska, men hade förmånen att tillsammans med sin man, förre orsaspelmannen Pelle Jakobsson, få lära sig fäbodkulturen och kulningen.

– Det är inget jag haft i blodet och grannarna i Stockholm fick varnas, när jag tränade, skrattar Inger.

– Men de sa bara att de trodde att jag spelade flöjt.

Hennes intresse för kulning har nu lett till att gruppen Orsa kulerskor har bildats.

– Det handlar om att rädda en kultur. Tidigare gick kunskapen i arv, men nu är det inte så lätt.

– Kulning handlar om teknik, det är kvinnlig urkraft, förklarar Inger och bjuder in till ny kulning och kurs om en vecka på Enåbergs fäbod.

Sedan bjöd Orsa kulerskorna på rundkulning i två varv, inramat av spillopipa och Lisen Öjeskog som alternerade mellan kulning och näverlur.

Konsten att kommunicera på långa avstånd fungerade utan tvekan även före mobiltelefonens tid och från Fryksås fäbod högt över Orsasjön bärs kulningens budskap långväga.

En av deltagarna i Orsa kulerskor var Liselott Länsmans som driver Smidsgården tillsammans med sin man Per.

– Det har blivit en sommartradition att vi den sista lördagen i juli ordnar en aktivitetsdag med fäbodkultur här på Smidsgården, säger Liselott.