Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kultur och fritid kan stötta varandra"

Medeltida bergsbruk och järnhantering ledde arkeologen Ing-Marie Pettersson Jensen till Bergslagen. Familjen hittade en bergsmansgård i By och arbetet i Norberg blev 2005 en post som kultur- och fritidschef. För några veckor sedan bytte hon kommun, samma jobb men i Avesta.

– Det är en spännande utmaning, säger Ing-Marie Pettersson Jensen. Det finns en positiv atmosfär i Avesta, en framtidstro som känns även på håll. Det ska kännas bra att bo i Avesta och lockande att jobba här. Vi ska bryta ned de negativa fördomarna, som inte stämmer.

Hennes mormor var från Smedjebacken men själv är hon Stockholmare. Hon kom till Bergslagen i 20-årsålder för att vara med och gräva ut Lapphyttan. Intresset för järnhantering och medeltida bergbruk som fick henne att återvända till Norberg för riksantikvarieämbetet. Efter några år anställdes hon av kommunen och blev kultur- och fritidschef 2005. Förra året doktorerade Ing-Marie Pettersson Jensen i arkeologi, henne doktorsavhandling heter Norberg och järnet - Bergmännen och den medeltida industrialiseringen.

Den nya kultur- och fritidschefen har med sig det historiska perspektivet men tittar framåt.

– Jag vill vara en lagledare som vill utveckla verksamheten, säger Ing-Marie Petterson-Jensen. Allting behöver förändras eftersom samhället förändras.

Biblioteket är ett exempel, en viktig offentlig mötesplats som ska göra människor delaktiga, inte minst alla asylsökande som kommer till en ny plats.

– Till biblioteket kan alla gå, här kan man sitta ned, läsa, låna dator. Det finns inte så många mötesplatser som är gratis, du behöver inte betala för att komma in eller köpa fika.

Hon kommer från en föreningsfamilj och vurmar för föreningslivet.

– Föreningslivet blomstrar i Avesta. Det är en viktig väg in i samhället för alla som, liksom jag, är inflyttade. Här kan man hitta människor som delar ens intressen och få vänner även utanför jobbet.

Hon är alltså chef för både kultur och fritid.

– Jag tycker att de områdena hänger ihop, många föreningar, mycket frivillig verksamhet. Kultur och fritid kan stötta varandra.

Ett av hennes första uppdrag i Avesta var att inviga Bjurfors naturreservat,

– Det är ett bra exempel. Här finns kulturmiljöer med det gamla mässingsbruket, fin natur, vandringsleder och dessutom skedde invigningen vid orienteringsföreningens stuga. Vi kan säkert hitta fler sådana här miljöer att lyfta fram

Hon gillar kommunen satsning på spontanidrott med tillexempel sportparken.

– Det är viktigt att uppmuntra idrotten även utanför föreningarna. Idrott handlar inte bara om att bli bäst, utan också om att få hålla på med roliga spännande saker när man vill.

Hon bor på landet och tycker att fokus har förändrats under de 15 år hon bott i kommunen, från att tidigare ligga på centralorten till att nu även innefattar övriga delar av kommunen, Den fria kollektivtrafiken har gjort sitt. Hon vill vara med och lyfta fram fina miljöer, kulturarv, natur och utflyktsmål även på landsbygden.

Verket är ett bra exempel på hur en gammal kulturmiljö kan inspirera kulturutövare i dag.

– Det fina är att man inte rivit ut det gamla utan det har blivit ett museum som är arena för konst, musik och teater som skapar intresse och inspiration.

Arbetet pågår med att få mer verksamhet i Verket.

– Hela Bergslagen måste hjälpas åt, mer ska vara öppet året om inte bara Falu gruva och Sala Silvergruva, säger Ing-Marie Pettersson Jensen.