Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Hanser får Dalarnas kulturpris

/
  • Anders Hanser, filmare och fotograf från Orsa med en lång fotografisk meritlista är landstingets kulturpristagare i år.

Filmaren och fotografen Anders Hanser får landstingets kulturpris i år. Han är född i Orsa och verksam i Stockholm.

Annons

"Skicklig fotograf som i bildspelets format förmedlar en känsla för såväl världens som den enskilda människans storslagenhet."

Det skriver landstingets kultur- och bildningsnämnd som beslutade om pristagaren på tisdagen.

– Det var absolut oväntat men sånt här vet man aldrig, säger Anders Hanser till DD.

Anders Hanser är född i Orsa och verksam i Stockholm. Många av hans bildspel finns att se på museer och andra institutioner i Sverige, varav flera i Dalarna. I Stockholm har han en egen biograf där han tar emot grupper och visar sina produktioner. Han var ABBA:s officielle fotograf under gruppens storhetstid och belönades i år med kunglig medalj för sina verk.

– Jag bor på min gård i Orsa tre månader om året. Jag var där i söndags och visade min dramadokumentär om Sven Hedin och Sidenvägen på biografen i Orsa, säger Anders Hanser.

Just nu arbetar han med en film om Margareta Dellefors och Dalhalla. För tio år sedan visade han sitt bildspel "Med blågula ögon" där.

Förra året gjorde han en dokumentär om Anders Zorns okända halvsyster Meit som blev 100 år gammal.

– Hon var inte konstnär men skrev dagbok hela sitt liv. Hon skrev så bra och stod så nära Zorn, säger Anders Hanser.

Han har nyligen gjort en stor filmdokumentation om allmogemåleriet i Hälsingegårdarna. Därefter började han resa till Kina och Indien för att göra filmproduktioner från dessa länder. Det är ett axplock ur hans digra produktion.

Den 24 november tar han emot kulturpriset på 100 000 kronor vid landstingsfullmäktige i Dalarna.

Kultur- och bildningsnämnden delar också ut sex stipendier, två på 50 000 vardera och fyra på 10 000 vardera till unga kulturutövare.

Samuel Hällkvist från Gustafs, jazzgitarrist, får ett av de två större stipendierna. " Han har ett respektlöst förhållande till genregränser, ett starkt personligt uttryck, en hög musikalisk nivå", står det i motiveringen.

Malin Pettersson Öberg från Falun som arbetar med experimentell film, video och installationer får det andra 50 000-kronors stipendiet. "I sina verk undersöker hon tid, platser och kulturella identiteter...och gifter ihop konstarterna till ett högst personligt språk".

Stipendierna för unga går till Hanna Björklund Olsson, Leksand (modedesign, hantverk, konst), Cecilia Bonde, från Falun ( textildesign, hantverk, konst) Isabell Gustafsson från Gagnef (musik) och Stefan Löfstedt från Gagnef (teater).

Mer läsning

Annons