Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Eklund Tarantino får landstingets kulturpris

/

Operasångerskan Anna Eklund Tarantino får Landstinget Dalarnas kulturpris 2016. Hon får priset för sin gärning att sprida operamusiken till en bredare publik via Operafesten i Dala-Floda.
Konstnärerna Pernilla Jansson och Maja Gunn får varsitt kulturstipendium.

Annons

2016 var sjätte året i rad som operasopranen och eldsjälen Anna Eklund Tarantino var konstnärlig ledare för Dala-Floda Operafest i Dalarna. Hon har sina rötter i den klassiska operan, en konstform med strikta ramar för hur man berättar en historia. Men det som utmärker hennes operauppsättningar är just att bryta upp och göra opera på ett mer lättillgängligare sätt. I somras gjorde man en egen variant av Carmen som blev Uggle Carin. Dala Floda fick sitt eget lilla bygdespel och sin egen historia berättad i konstmusikens form. Den hade fyra utsålda föreställningar. DD:s recensent Martin Lindström skrev mycket uppskattande om föreställningen. "Carmen i Dala-Floda sätter de existentiella frågorna under lupp. Det handlar om starka kvinnor och svaga män. Det är stundtals skrämmande aktuellt".

Anna Eklund Tarantino har sitt fritidsboende i Dala-Floda och har förutom operaföreställningarna arrangerat operakurser för unga med olika funktionsnedsättningar. Alla får möjligheten att uttrycka sig ord och ton. Olika operastycken spelas och framförs dessutom i Dala-Flodas egen matvarubutik. Det är förstås okonventionellt och befriande. Den förre socialdemokratiska politikern och kulturvännen Alf Johansson beskrev i en intervju Anna Eklund Tarantinos närvaro i Dala-Floda som ”lika mäktig som meteoritnedslaget som bildade Siljansringen för 375 miljoner år sedan”. Han lovordade hennes stora folkbildningsprojekt som lett till att hon fått med sig byborna i arbetet med operafesten. Anna Eklund Tarantino är konstnärlig ledare för Musik på slottet. Även här arbetar hon på samma folkbildande sätt. Vid sidan om den traditionella repertoaren så har hon arrangerat konserter/föreställningar där funktionshindrade, eller ”specialbegåvade” som hon hellre kallar dem, fått framträda. Under flera år har även elever från Musikkonservatoriet i Falun bjudits in att spela på slottet.

I mer än 50 år har Landstinget Dalarna årligen delat ut ett kulturpris. Enligt stadgarna ska priset tilldelas en, eller undantagsvis flera, i länet födda, verksamma, eller till länet på annat sätt knutna personer inom litteraturens, konstens, musikens, forskningens, folkbildningens eller annat därmed jämförligt område. Organisation eller institution som är verksam inom nämnda område kan också tilldelas priset. Kulturpriset uppgår till 100 000 kronor.

De två kulturstipendierna på 50 000 kronor vardera går till konsthantverkaren/konstnären Pernilla Jansson och designern och konstnären Maja Gunn. Pernilla Jansson arbetar till vardags som konstnärlig ledare för Meken i Smedjebacken. Hon är en av deltagarna i utställningen Vägskäl på Leksands kulturhus och i januari 2017 har hon en separatutställning på Blås och Knåda i Stockholm. Pernilla bor och arbetar i Smedjebacken.

Det andra kulturstipendiet går till Maja Gunn som är designer, konstnär och modeforskare. Hon har växt upp i Ludvika men är i dag verksam i Stockholm. Maja Gunns textila konst och design utmanar och är provokativ. Här finns samhällskritik och ifrågasättande av normer.

Landstinget Dalarna hade fått totalt 51 ansökningar om kulturstipendiet för yrkesverksamma, varav 34 från kvinnor, 14 från män och tre från grupper, har inkommit. 28 ansökningar om kulturstipendier för unga, varav 20 från kvinnor och åtta från män, har inkommit. Priser och stipendium delas ut vid slutet av Landstinget Dalarnas fullmäktigemöte den 21 november.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons