Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attacken i Kirkuk – en avledningsmanöver

/
  • Irakiska säkerhetsstyrkor på väg in i staden efter attacken i Kirkuk.
  • Jan-Axel Nordlander första artikel från striderna i Mosul publicerades i DD i torsdags.

"Attacken i Kirkuk var nog en avledningsmanöver men är ett oroväckande tecken på att det kan finnas andra ”sovande” ISIS–celler i flera kurdiska städer."
Jan Axel Nordlander, före detta ambassadör i Damaskus och chef för UD:s Mellanösternenhet, är sedan i helgen på plats i Erbil, bara åtta mil från kriget i Mosul. Han fortsätter att skriva exklusivt för Dala-Demokratens kultursidor.

Annons

Vårt flygplan cirklar runt, runt. Erbils annars så lugna flygplats har plötsligt köer till landningsbanan; tunga, mullrande transport- och bombplan har förtur. Koalitionen mot ISIS använder Erbil för trupper och utrustning för offensiven mot Mosul 8 mil härifrån. Litet bisarrt spelas Donauvalsen inne i flyget när vi till sist landar i 27 graders värme bara några mil från kriget.

Bland passagerarna finns tillkämpat käcka, högljudda unga amerikaner på väg till kriget eller dess kulisser, men också en kurd med djupt beslöjad hustru och ett leende litet barn. De bor i Köpenhamn men kommer från staden Kirkuk, som i lördags angreps av en ISIS-cell. Minst 19 personer dödades i den skärmytslingen. Eftersom alla vägar till Mosul nu är spärrade, så tänker familjen från Köpenhamn tillbringa natten i Erbil.

Attacken i Kirkuk får nog uppfattas som en avledningsmanöver i syfte att dra trupper från Mosulinvasionen, men är ett oroväckande tecken på att det kan finnas andra ”sovande” ISIS–celler i flera kurdiska städer.

Det råder medieskugga över Kurdistan. Få vet att här bor 400.000 kristna i fred, många av dem från övriga Irak, och att hit flytt 1,8 miljoner internflyktingar och syrier, inkvarterade i stora läger i bland annat utkanten av Erbil – men på behörigt avstånd från militärbasen, där också svenska rådgivare finns. FN:s flyktingorgan UNHCR har hand om dessa människors nödtorft, men den nästan bankrutta kurdiska regionen har fått svara för el, vatten, avlopp och säkerhet.

Den autonoma regionen Kurdistan har nämligen drabbats hårt av de låga oljepriserna och det spända säkerhetsläge som orsakats av ISIS framfart i Irak. Min värds hustru, som är lärarinna, fick först i förra veckan sin lön för augusti, och då var det ändå bara hälften. Hotell, restauranger och butiker står tomma och nersläckta. Den stora irakiska finkrog vi besöker doftar shawerma, serverar jätteportioner och har ett överflöd av personal men mycket få gäster. Stadsbefolkningen flyttar tillbaka till landsbygden för att söka försörja sig på jordbruk. USA betalar numera peshmergas, den kurdiska arméns, löner.

Peshmergasoldaterna har under lång tid inte bara hållit tillbaka ISIS öster om Mosul utan också flyttat fram sina positioner. Nu har de avancerat till halvannan mil från staden, men de har också lidit förluster. Inga uppgifter om dödade och skadade har släppts, men ISIS försåtligaste och mest barbariska vapen är självmordsbombare, maskerade som döda eller sårade utefter vägarna där kurdiska trupptransporter blir offer för kraftiga detonationer som skördar många unga mäns liv.

På söndagen anlände USA:s försvarsminister Ash Carter oväntat till Erbil efter att först ha besökt Bagdad. Hans ärende var att diskutera en turkisk roll i kampen mot ISIS, något som ska ha avvisats av irakierna. Carter kan nog vänta sig mer tillmötesgående från den kurdiska regionens president Masoud Barzani, som ställt sig positiv till att Turkiet sedan ett år – helt i strid med folkrätten – etablerat en militärbas i Bashqiqa nära Mosul. Staden ligger mellan Kurdistan och egentliga Irak men Turkiets president Erdogan lär vilja ha ett ord med i laget när det gäller Mosuls status sedan ISIS drivits ut.

LÄS OCKSÅ:

MOSUL ÄR INTE SLUTET

Mer läsning

Annons