Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta Ahrås får Dan Anderssonpriset

/

Dan Andersson-priset 2016 går till Birgitta Ahrås bosatt i Ludvika.

Annons

Hon får priset för ett långt, troget och kunnigt arbete med att sprida, inte bara kunskap om Dan Anderssons liv och verk, utan även om finnmarkens och dess människors historia.

Birgitta Ahrås har genom åren varit guide för tusentals besökare i Dan Anderssons finnmark. Hennes insatser, både bakom och framför kulisserna genom åren, kan inte överskattas, menar prisjuryn i sin motivering.

Det första Dan Andersson-priset delades ut 1963 och gick till Otto Blixt. Priset gick i fjol till visartisterna Björn Hedén och Marketta Franssila. Priset är på 20 000 kronor.

Årets Lilla Dan Andersson-pristagare blir Linnea Lindgren från Uppsala. Juryns motivering lyder: "Det Lilla Dan Andersson-priset tilldelas smeden Linnea Lindgren, boende i Uppsala. Hon är 28 år och föddes 100 år och 12 dagar efter Dan Andersson. Hon får priset för sitt idoga arbete med att utöva och att föra vidare det gamla smedyrket in i vår tid. Hennes gesällarbete, som var en stol, vittnar om en mycket långt driven känsla och kunnighet vad gäller både materialet och yrket. Det ska bli spännande att följa hennes framtida utveckling, som nyskapande smed. Hon är just nu verksam vid Kvarngården i Alunda i Östhammars kommun i Uppsala län."

Kenny Ludvigsson får Gunde Johansson-priset 2016. Han är gitarrist och vissångare från Hagfors som under många år hade rollen som mästerflottaren Stor-Po i Gunde Johanssons bygdespel Älvdalssagan. Spelet framfördes årligen på hembygdsgården Kärnåsen i Hagfors kommun under Klar-Hälja, en hembygdsvecka som visar hur man levde i Klarälvdalen i slutet av 1800-talet. Kenny är nog den som spelat Stor-Po flest gånger och hann med att ha flera motspelerskor i rollen som Magdalena. Kenny har också tonsatt en dikt som handlar om Stor-Po. Under Klar-Hälja hade Gunde också en visafton där Kenny oftast medverkade. Kenny för traditionen med Gundes säterspel Vår Herre på Kärnåsen vidare. Enligt programmet för årets Klar-Hälja kommer Kenny att ikläda sig rollen som "Vår Herre", en roll som både Allan Schulman och Gunde Johansson spelat tidigare.

Mer läsning

Annons