Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedårande barn av sin tid

/
  • Klas Östergren är aktuell med romanen I en skog av sumak.

Arbetargrabben Kenneth Jansson och andra ungdomar står i centrum i Klas Östergrens nya roman "I en skog av sumak". De är alla bedårande barn av sin tid. Handlingen utspelar sig i ett omisskännligt 1970-tal med Vietnamkriget som fond.

Annons

På Gärdet anordnas musikfestivaler, innefolket dricker sitt te på Tetleys i Kungsträdgården ett år innan almstriden. De mest försigkomna och coola odlar sitt eget gräs och röker på till musik av Frank Zappa. Sexpartnerna är legio och ständigt utbytbara, det doftar av patchouli och rökelse, man sparar sina slantar från olika mindre glamourösa påhugg för att kunna resa till Indien för att nå djupare insikter hos någon vishetslärare.

En miljon människor beräknas ha mist sina liv under USA:s aggressionskrig i Sydostasien, en växande politisk opposition sätter människor i rörelse. Dagdrömmar och insikter om omvärldens ondska fångar en hel ungdomsgeneration denna heta sommar 1970 då Klas Östergrens roman utspelar sig.

I centrum finner vi arbetargrabben Kenneth Jansson, son till en ensamstående mor som för att klara försörjningen syr upp och ändrar kläder i familjens kök. Kundkretsen domineras av människor med ett eller annat handikapp, vanskapta som termen då löd. Kenneth Jansson går sista årskursen på en nergången skola på Kungsholmen där han möter den några år äldre eleganten Dan Schoultze vars yttrre apparation är anmärkningsvärd. Han bär ytterrock, mörka byxor med pressveck, vit skjorta under en cardigan samt välputsade brogueskor med hala lädersulor. Detta i en tid när streetmodet föreskriver utsvängda jeans, ökenkängor och militärparkas. Scholtzes plötsliga uppdykande väcker allmän nyfikenhet – vem är han som så starkt avviker från övriga elever i den nedsuttna innerstadsskolan med den USA-dyrkande rektorn och alkoholiserade lärarkår?

Mellan Kenneth Jansson, Dan Schoultze och hans syster Hellen uppstår en sällsam vänskap över klassgränserna. Syskonen har en märklig och likaledes hemlighetsfull bakgrund. Pappan är en av USA:s militära rådgivare i Saigon varifrån Dan Schoultze tvingas ut i exil efter provokationer mot militären. På oklara grunder hamnar syskonen i en luxuös Brommavilla, en bjärt kontrast till Kenneths tillvaro bland den alkoholiserade dräggen i en vanskött innerstadsfastighet, där grannarna förgör varandra i fyllegräl och slagsmål till tonerna av Beatles Yesterday.

Villatomten ligger på ”rätt sida” av motorvägen som delar över- och underklassområden. Den eleganta villan omges av en vanskött trädgård och en obebodd tomt där några företagsamma unga män i hemlighet odlar marijuana i skuggan av en tropisk sumakskog. Här bygger syskonen en ashram där man röker åtskilliga pipor och lyssnar på Moody Blues. För den sökande och för alla intryck vidöppne Kenneth Jansson besitter syskonen nyckeln till en högre visdom, Hellen läser Bhagavad Gita och Dan Schoultze utövar buddhistiska späkningar och andaktsövningar, vilket i slutet leder till hans undergång.

Den kommande katastrofen kan man ana redan på ett tidigt stadium. Allt tar sin början i en totalt urspårad midsommarfest och uppdykandet av en uppblåst teveproducent omgiven av ett harem av villiga damer samt en amerikansk desertör. Denne flyttar in i den under syskonens brist på vana vid allt husligt arbete alltmer changserade villan och skapar sitt eget universum. De forna marijuanaodlarna dyker också upp för att ta sin hämnd för den skövlade odlingen.

Redan omslaget får läsaren att ana oråd, den föreställer sumakskogen behängd med köttslamsor, som vore det en påminnelse om kriget i Sydostasien.

Det finns många sätt att läsa Klas Östergrens roman. Om man vill ta vara på bakåtperspektivet och se hur samhällsutvecklingen kantrat mot ett alltmer alienerat och självbespeglande förhållningssätt är ”I en skog av sumak” en god illustration. 68-vänstern får några rallarsvingar, liksom den alltmer bortvända socialdemokratin. Här finns ett omisskännligt stråk av desillusion och kanske även undertryckt vrede.

Men framför allt är Klas Östergren en mångfasetterad och djuplodande författare – också här, trots att han anser sig ha skrivit en ”rak” och okonstlad berättelse har ”I en skog av sumak” många lager. Den har en språklig stringens och lyrisk skönhet som är få svenska författare förunnat att skapa och får mig som läsare att längta till nästa Klas Östergrenroman.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons