Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En förnyare av arbetarlitteraturen

/

Henrik Johansson skriver en sorts mycket skruvade texter från stegpinnarna längst ned i samhällets klätterstege.

Annons

Den nya boken – "Johanssons liv arbetsglädje och återuppståndelse" – går inte att genrebestämma. Han rör sig fritt mellan dikten och kortnovellen. Ibland dyker det upp texter som inte går att räkna in någonstans. Henrik Johansson är en frimodig författarröst med tydlig förankring i arbetarlitteraturen. Hans mission är att utveckla och förnya formen. Det rör sig om många korta texter, en smått absurd och satirisk dikt.

Henrik Johansson slår an tonen direkt i den inledande berättelsen som också har fått sätta namn på boken. "Johanssons liv arbetsglädje och återuppståndelse" är en mycket underhållande drift med den traditionella synen på arbetet som mål och mening i livet. Vi ska ju alla arbeta längre för att samhällsekonomin skall gå ihop. Ja, i en framtid kanske även de döda måste återuppstå och fortsätta sitt dagliga förvärv. Slutordet är hämtat från ståplatsläktarna. "Jobba-jobba-jooobba".

Henrik Johansson blottlägger samtidigt mångas rädsla och ångest över att en dag stå där utan arbete och försörjning. Och att skulden läggs på den som förlorat jobbet – inte på dem som förorsakat krisen.

I ett fall har Henrik Johansson låtit sig inspireras av Franz Kafka och dennes klassiska kortroman "Förvandlingen". Den inleds på följande sätt: "När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt."

I Henrik Johanssons novell "Förpuppningen" är situationen den omvända. "Samson Arega (mjölbaggen) vaknar ur oroliga drömmar finner sig liggande i mjöltanken förvandlad till en människolik bagare."

Henrik Johansson har arbetat som kock och känner väl till storkökens hårda arbetsvillkor. Du som läsare förstår att den som skrivit detta vet vad han pratar om. Ordet "majonäshoran" är exempelvis köksmästarens öknamn på praktikanter och kallskänkor.

I dikten "Svetsens tjänarinna" formulerar han ögonblicksbilder från en svunnen tid fram till våra dagar. En arbetarklassens egen sång. Det finns en röd tråd genom arbetets historia för både man och kvinna.

En del dikter och noveller är inte fulländade på något sätt men det finns en smittande lust att berätta som är mycket tilltalande och charmerande. Henrik Johansson har framtiden för sig och han bidrar med sin insats till återväxten inom arbetarlitteraturen.

LÄS OCKSÅ: Mord i arbetslivet

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons