Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feminism som livsstil gör ingen skillnad

/

"Därför är jag inte feminist". Så heter Jessa Crispins bok om feminismen, en provokativ titel och innehållet är rena dynamiten. Hon menar att vi har glömt bort aspekter som klass och ekonomi.

Annons

Det var länge sedan jag läste en bok som tar upp så viktiga och angelägna frågor för BÅDE kvinnor och män! Och den som tror att hon talar emot feminismen tar helt fel. Men det räcker inte med att bara säga att man är feminist, menar hon, så lätt går det inte.

Jessa Crispin är en amerikansk författare, född 1978, hon ställer en många frågor i sin bok. Har dagens feminism upphört att vara en upprorisk och samhällskritisk rörelse och i stället mer och mer kommit att handla om livsstil?

Hon menar att idag så ställer sig var och varannan kändis sig upp och påstår att de är feminister utan att alls förstå eller vilja sätta sig in den ideologiska innebörden.

Här i Sverige har vi ju ett praktexempel, när Göran Persson, då statsminister, påstod att han var feminist utan att ha en aning om eller ens vilja att föra en kvinnokamp.

Livsstilsfeminsmen räddar inte världen, utan det är bara yta. Hon framhåller också hur kvinnor som fått makt inte försöker förändra utan i stället så rättar de in sig i det patriarkala ledet, blir en del av det och fortsätter att jobba för makten på männens villkor.

”Vi utgår ifrån att patriarkatet automatiskt kommer att avvecklas om vi bara får kvinnor att kalla sig feminister. En kvinnlig VD kan stolt stå upp och förkunna sin tror på feminismen – när allt kommer omkring så förde den henne till maktposition – medan hon fortfarande betalar sina kvinnliga anställda oproportionerligt låga löner och lägger ut produktionen på fabriker som förgiftar luften och vattnet och låter kvinnor och barn arbeta under slavliknande förhållanden… det här är vad som händer när feminismen urholkas: alla känner att de har rätt att axla manteln, och fruktansvärda saker görs i dess namn. Det som måste återupprättas, och som kan återupprättas, är en feministisk filosofi samtidigt som nya idéer måste utvecklas om vad det innebär att vara moralisk, vad det innebär att delta i världen och vad det innebär att inte bara förstöra, utan bygga upp något nytt.”

Jag blir både glad och hoppfull när jag läser Jessa Crispins bok, det här är viktiga frågor som hon belyser. För den feminism som vi har idag är urvattnad, ljum och blek. Kampen är borta. Att vara feminist idag är en etikett som man bara sätter på sig. Och jag måste erkänna att tyvärr kan jag själv inte ens göra det. Om jag ska vara ärlig så får jag väl bekänna mig till särartsfeministerna som Ellen Key förespråkade.

Jessa Crispin menar att vi har glömt bort aspekter som klass och ekonomi. Och frågar: riskerar den berättigade vreden över patriarkalt förtryck att leda till ett okritiskt grupptänkande och en självrättfärdig offermentalitet?

Det är dynamitfrågor som hon ställer, de ruskar om och provocerar.

Hon gör också en frank deklaration om vilken feminist hon INTE vill vara:

”Om feminismen inte är något mer än personlig vinning förklädd till politiska framsteg, så är den inte för mig. Om jag, när jag kallar mig feminist, måste försäkra att jag inte är arg, inte utgör något hot, så är feminismen definitivt inte för mig.Jag är arg. Och jag utgör ett hot.”

Det tar jag som ett löfte Jessa Crisspin!

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons