Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingela Strandberg får WA-priset

/

Författaren Ingela Strandberg får årets Werner Aspenströmpris.

Annons

Hon är född 1944 i Grimeton i Halland, där hon också är bosatt. Hon debuterade 1975 med diktsamlingen Visor i vinden och har därutöver publicerat tretton diktsamlingar, ett dikturval och sju romaner. Ingela Strandberg kommer i början av nästa år ut med den nya diktsamlingen Att snara en fågel. Hon finns översatt till bland annat engelska och franska. Enligt förlaget talar hennes dikter "om att det finns en annan värld, en inre, osynlig värld. Kanske är det där den enda friheten finns? Kanske är varje människa som det står i en av dikterna i ett oåtkomligt varande bevarad."

Ingela Strandberg har tidigare bland annat fått Bellmanpriset, 2014, Doblougska priset av Svenska Akademien 2009 och även Dan Andersson-priset, 1986.

Ingela Strandberg har också en journalistexamen och arbetat som översättare. Hon har även framträtt som musiker och sångerska, med egna visor och sånger, på scen och på skiva, och gjort en egen soloskiva. Ingela Strandberg kan enligt akademiledamoten Göran Malmqvist uppfattas som en sentida romantiker. Hennes egen engelske översättare Scott Minars hittar släktskap med Celans poesi.

Ingela Strandberg blir den den tolfte mottagaren av Werner Aspenström-priset, som består av en tegelröd tröja i ull, ”den röda molntröjan”, efter en modell som Aspenström själv gärna bar. Tröjan stickas varje gång speciellt för pristagaren. Priset instiftades 2005 efter ett förslag av Ann-Mari och Per Sennerfeldt och har i samtliga fall stickats av Gunbritt Bengtsson i Engelsberg.

Prismotiveringen lyder: "Ingela Strandberg är bondflickan som älskar det urbana, bybon som inte tror på rötter och som kan hantera såväl slåttermaskin som motorcykel. Hon är föränderlighetens poet – få har som hon skrivit om den inre oro vars ständiga flyktsignaler fyller gårdsplanen med vägskäl. Men också hemkomstens – en som vet lika väl som Werner Aspenström att ”för att komma till en främmande ort måste vi hela tiden passera hemtrakter”.

Ingela Strandberg skriver med en sensualism som börjar i den egna kroppen, och själen, och når ut i kosmos, hennes hemmahörighet i det vardagliga utesluter varken uppror eller uppbrott, hennes medvetna främlingskap skapar ur det igenkännliga en yrsel som i oväntade poetiska bilder ger oss tillvaron i ett nytt ljus."

Priset delas i sedvanlig ordning ut under den offentliga programkväll, kallad Werner-dagen, som årligen genomförs i ABF-huset vid Sveavägen i Stockholm på Werner Aspenströms födelsedag den 13 november.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons