Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna i Hollywood – en spännande historia

/

Jazzålderns flickor, depressionens kvinnor – Hollywoods förvandlingar är en bok om många kvinnor som kunde ses på filmer från Hollywood.

Annons

Det är kvinnor som var verksamma på stumfilmens tid och efter det att ljudfilmen slagit igenom. Det finns också avsnitt behandlar Bröderna Marx samt Tarzan, filmen Casablanca samt deckarförfattaren Dashiell Hammet som inspiratör till två filmgenrer.

I boken nämns också Koden. Koden, det var den som filmskapare hade att förhålla sig till. Koden var censuren. Koden, bestämde vad som fick visas på film och dess skarprättare var inte minst Joseph Breen som under sin period som Kodens förvaltare såg till att allt som en katolik tyckte var omoraliskt klipptes bort om det nu ens hade fått spelas in. Koden, var också något som skulle kringgås om det bara gick.

Boken börjar med Olive Thomas och fortsätter med Colleen Moore innan den kommer till Clara Bow, som är den första som nämns som den något om filmhistoria påläste kanske känner till. Det är många namn som nämns, namn som nu bara filmnördar känner till. Ja, boken, Jazzålderns flickor, depressionens kvinnor – Hollywoods förvandlingar, är en bok för nördar, men bör också vara intressant för alla som är intresserade av film och Hollywood. Det här är i första hand en bok om kvinnor i Hollywood, men de ar naturligtvis också motspelare som Spencer Tracy, Clark Gable och många fler.

Det rabblas namn från filmens barndom. Det rabblas filmtitlar. Och tyvärr många filmtitlar som är försvunna, filmer som bara existerar som ett namn för rullarna har försvunnit. Nu kanske det inte var de mest bevaransvärda filmerna som försvunnit i den fysiska glömskan, men ändå är det att beklaga.

Det är inte bara glömda skådespelerskor som fått plats. Här stöter läsaren också på namn som Joan Crawford, som föddes som och började sin filmkarriär som Lucille Le Sueur och fick sitt nya namn genom en omröstning i en filmtidskrift. Myrna Loy är ett namn som också känns igen. Hon hade en lång karriär i Hollywood.

Greta Garbo, Marlene Dietrich, Bette Davis och några till är säkert också bekanta för alla som varit med ett tag. Fay Wray kanske också känns igen.

Det var hon som var skönheten när odjuret hette King Kong.

Lasse Bergström gillar sitt ämne och han har sett filmerna, studerat dem, och det märks också att han saknar de filmer som har försvunnit. Bergström har skrivit en bok om en glömd filmvärld och lyfter fram många som kanske oförtjänt hamnat i glömskan.

Hollywood gjorde först film under stor frihet. Men sedan kom Koden. Koden tillämpades först inte så hårt, men det hårdnade när nämnde Joseph Breen blev chef för denna filmcensur och filmer där minsta intimitet utanför äktenskapet var strikt förbjudet. Det skulle vara påklätt och sedesamt och förbrytare skulle få sitt straff.

Lasse Bergström har med boken Jazzålderns flickor, depressionens kvinnor – Hollywoods förvandlingar, skrivit ner historien om en tid som varit och också historien om ett antal skådespelerskor, producenter och regissörer som var med under filmens barndom och ungdom, samt också intressant om en tid då ljudfilmen slog igenom. Det var en tid då filmer kunde göras i två versioner, en stum och en med ljud, eftersom alla biografer till en början inte hade ljudutrustning.

Boken är Lasse Bergströms tredje filmhistoriska bok, tidigare utgivna är Hollywood Guldåldern och Franska bilder.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons