Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ojämnt tempo i bokförlagan till Julkalendern

/
  • Årets upplaga av Julkalendern tar avstamp i boktrilogin Speglarnas hemlighet av Erika Wallin.
  • Erika Vallin har skrivit Speglarnas hemlighet.

Årets Julkalender kretsar kring tre barn, som måste resa till universums mitt för att hindra onda krafter från att stoppa tiden – något som skulle leda till att julafton försvinner. DD:s recensent Lena De Veen har läst omarbetningen av Erika Valllins trilogi som Julkalendern bygger på. Hon delar ut både ris och ros. "Ojämnt tempo men ändå underhållande och spännande."

Annons

Asrin är tolv år och har nyligen förlorat sina föräldrar i en bilolycka. Nu bor hon hos sin farmor på Odengatan i Stockholm och ska, när boken tar sin början, precis byta skola. En kväll tar farmor med Asrin till ett stort, gammalt hus ute på Djurgården där det visar sig att Stockholms magiska mattesällskap håller möte. Där träffar hon för första gången professor Styregaard och de som snart ska bli hennes bästa vänner; Lima och Max. Det är också där som det stora äventyret tar sin början. Asrin råkar höra sin farmor och några av medlemmarna prata om en parallell värld vars portaler måste hållas stängda till varje pris. När hon någon vecka senare tillsammans med sina nya vänner deltar i en matteklubb för unga, med professor Styregaard som lärare, visar det sig att klubben inte alls löser matteproblem, i stället berättar professorn historien om Eunomia.

Eunomia är ett land i universum, fredad för satelliter och teleskop, och var från början en närmast perfekt plats. Ett harmoniskt och vackert land utan konflikter och krig där invånarna varken blir sjuka eller åldras. Det skapades någon gång på de gamla grekernas tid, i ett magnetfält så kraftfullt att dess spänning stoppade tiden. Men säg den lycka som varar för evigt, en magiker skapar tre portaler till landet, två av dem visar sig finnas i Stockholm och en i Paris. Och när det blir möjligt att färdas mellan världarna lyckas en ond drottning ta sig till Eunomia och göra landet till ett skräckvälde som hon sedan dess härskat över. Frågan väcks: är Asrin den utvalda som ska bryta terrorn och återställa ordningen? Mycket tyder på det.

Speglarnas hemlighet av Erika Vallin är en omarbetad berättelse av en tidigare utgiven trilogi: Flickan vid glastornet, Resan till tidens slut och Speglarnas hemlighet. Den är tänkt för åldrarna 9 – 12 och är också boken bakom årets julkalender. Kanske är det bättre att läsa böckerna var för sig i stället för den här omarbetningen för det är ett lite för ojämnt tempo. Ömsom längtar jag efter högre fart och ömsom längtar jag efter att berättelsen ska stanna upp och bre ut sig, ta plats.

Visserligen sätts historien i rullning redan från första sidan när Asrin motvilligt följer med till mattesällskapets föreläsning, för redan där börjar märkliga saker hända. Men sedan följer en raksträcka där det antyds mycket; det rör sig vid lyktstolpar, prasslas bland löven och fladdrar till lite här och där – för att sedan följas upp med många, snabba och spektakulära händelser i den tredje delen. Det blir lite för hetsigt på sina ställen och jag blir lätt andfådd. Därmed inte sagt att det inte är spännande och underhållande.

Erika Vallin är en kunnig och medveten författare som blandar fantasy med vetenskap. Hon berättar om magi, sagor och legender och lägger till filosofi, naturvetenskap, konst och litteratur. Här finns massor av trådar att dra i för den kunskapstörstande och intresserade läsaren. Vallin gör också många blinkningar till populärkulturen, till sångtexter av Broder Daniel och Stevie Nicks och kända författare som Virgina Woolf men framför allt till fantasygenren. Speglarnas hemlighet lånar inspiration från flera välkända verk som Harry Potter-serien, Sagan om ringen och Lewis Carrolls böcker om Alice i Underlandet. Det gör Vallin ingen hemlighet av, tvärtom radar hon på ett mycket snyggt sätt, i bokens inledning, upp berättelser som handlar om speglar och parallella världar. Allt från Sagan om Snövit via myten om Narcissus till Peter Pan och Bröderna Lejonhjärta och hon avslutar med att låta professor Styregaard konstatera att alla de här berättelserna har sitt ursprung i legenden om Eunomia.

Vallin öppnar dörren till en saga som skruvar upp dramatiken och blir en rejäl åktur i fantasyns värld. Den väjer inte för döden, inte heller för det öde som är värre än döden och som Asrin hotas utsättas för. Det kan ibland gränsa till väl magstarkt för en vuxen läsare som jag - men å andra sidan är dagens barn av tufft virke när det kommer till sådana här historier. Här har J K Rowling banat vägen.

Vallin väljer också att utmana vårt genustänk, vilket jag uppskattar. Bland annat gör hon sköterskor till män och vakter till kvinnor där läsaren förväntar sig det mer traditionella. Det är också roligt att hon valt att placera handlingen – och portalerna - i välkända miljöer i Stockholm. Det ger en extra knuff till fantasin. Även om det såklart hade varit ännu roligare om berättelsen utspelat sig i, säg, Borlänge eller Leksand.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons