Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialistisk eld med Kata Dalström

/

Katarina "Kata" Dalström (1858–1923) var överklasskvinnan som blev socialist och vigde sitt liv åt att åka runt landet och uppmana människor att organisera sig och kämpa tillsammans. Nu finns hennes reseberättelser utgivna på nytt.

Annons

Det här skulle bli en anmälan av att Murbruk förlag ger ut några av Kata Dalströms resebrev – Resor i Framtidslandet – med förord av Daniel Suhonen. Jag blir dock upprörd när jag läser presentationstexten.

Här rekommenderas att läsa Fredrik Ström om man vill veta mer om Kata, men det sägs inte ett ord om Rut Berggren, en fantastisk kvinna som till och med gjort en avhandling på Kata.

Typiskt försök att förminska kvinnliga insatser, så jag tänker också berätta om Rut.

Rut Berggren föddes i Gästrikland 1908, och det var inte lätt för flickor med läshuvud och bildningshunger att komma någonstans inom skolan på den tiden.

Så Rut blev hembiträde, så gick det som det brukar gå, hon blev med barn gifte sig och fick tre stycken barn att ta hand om som hemmafru.

Men Rut Berggren ville något mera med sitt liv, makarna var för olika, hon skilde sig och tog plats som hushållerska . Det fanns inte så mycket annat att välja på för outbildade kvinnor på den tiden – och förresten så är väl inte möjligheterna så mycket större i dag.

Rut gick med i den socialdemokratiska kvinnoklubben, fick medsystrar som stöttade och peppade henne och varandra. Hon började skriva små artiklar bland annat för Dala-Demokraten.

Mer eller mindre av en slump träffade hon på en professor i Umeå Ronny Ambjörnsson och det vände hela Rut Berggrens livsresa. Han såg hennes kapacitet och uppmuntrade henne. Hon började studera vid Umeå universitet – idéhistoria.

Hon älskade det, det var jobbigt många gånger, hon grät för att det var så tungt – men känslan av att få veta, att få läsa att få vägledning- var större än alla besvärligheter. När hon var 69 år, 1987, disputerade hon på en avhandling om Kata Dalström. Och fyra år efter det skrev hon en stor biografi över Kata – Kata Dalström –fru och agitator. Rut Berggren gav också ut andra böcker, bland annat sina dagböcker. De skulle kunna vara en del av läroböcker i skolan i ämnet kvinnohistoria

Jag vet det här, jag har talat med Rut många gånger och en gång åkte jag hem till henne och gjorde en stor intervju med henne för Morgonbris (den socialdemokratiska kvinnotidningen). Hon är en av de människor jag beundrar mest.

Hade hon krävt att jag skulle niga och kalla henne prinsessan så hade jag gjort det. Med glädje! Men Rut var alldeles för klok för det! (Inte som vissa från Älvdalen och Ockelbo, folk som blir upphöjda på grund av ingenting och ändå kräver att bli hyllade)

Rut Berggren dog 2008. Hon var en kämpe, en förebild. En av alla de starka, strålande kvinnor som vi skulle berätta om – om och om igen – så att flickor i dag också kan få lära sig att vill man något riktigt starkt då går det också att genomföra. Rut hade alla odds emot sig – men hon var klok och intelligent och genomförde det som hon ville.

Så att inte nämna Rut Berggren när man skriver om Kata Dalström – det går jag inte med på!!!

Så var det då Kata Dalström (1858-1923), och hennes resor i Framtidslandet. Hon var en av arbetarrörelsens mest kända och mest populära föreläsare. Hon gjorde otaliga resor genom Sveriges land och drog stora folkskaror till sina socialistiska möten. ( Min mormor hade varit på flera, och det hon beskrev är närmst att likna vid en popgala).

Kata Dalström föddes i en rik borgarfamilj. Hennes pappa var brukspatron, hon hade många fördomar att kämpa mot, när hon försökte beskriva sina tankar om alla människors lika värde. Hon gick med i det socialdemokratiska partiet

1883 och hennes hjärtefrågor var att kvinnorna skulle få det bättre, få ett eget värde både på arbetsplatser och i hemmen.

I den lilla bok som nu ges ut finns Kata Dalströms egna berättelser från sina resor bland annat till Kiruna, till Gällivare och Malmberget. Resor som hon gjorde under stora umbärande och strapatser, men hon drevs av sin socialistiska eld.

Urvalet av texterna har gjorts av Anders Roth. Det är en mycket intressant och givande läsning av ett Sverige och av en arbetarrörelse under uppbyggnad.

Men glöm inte att också läsa Rut Berggrens böcker om Kata Dalström! Där finns också upprorsfanan och glöden.

Mer läsning

Annons