Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thorsten Flinck gick vilse i livet

/

Thorsten Flinck var en av våra största scenkonstbegåvningar. Men karriären och livet försvann i drogdimmorna. Hans biografi lämnar knappast någon oberörd.

Annons

I den nyligen utkomna självbiografin "Thorsten Flinck – kom och skratta åt lilleputt" får vi veta allt och lite till om hans liv, karriär och missbruk av narkotika, alkohol och sex.

Det är journalisten Håkan Lahger som har hållit i pennan och blocket. Jag misstänker att han haft ett ganska så tålamodskrävande arbete att reda ut och skriva en kronologiskt berättad historia.

Självbiografin innehåller också kapitel av före detta flickvänner, kollegor och nära vänner. Det handlar bland annat om Annika Jankell, Eva Röse, Lena Endre, Mikael Persbrandt och Jan Malmsjö. Samtliga vittnar om en stor begåvning men också om en trasig själ. Thorsten Flinck riktar mycket hård kritik mot sin mor och även sin storebror. Men hans version skall nog inte ses som en reservationslös sanning.

Kusinen Agneta Brewster tar Thorstens mor i försvar och konstaterar följande: "Det är ju lättare att rättfärdiga sitt missbruk om han har haft en hemsk barndom, men jag tror att hans missbruk, i alla fall från början, var en självmedicinering för den diagnos han aldrig fick."

Thorsten Flinck var mer än ett hyperaktivt barn. Han blev till och med hemskickad från ett sommarkollo när han var tolv år gammal. Passionen för teater och skådespeleri fanns där redan som mycket liten grabb.

Thorsten Flinck hymlar inte om någonting. Han är både stor och liten i anden, erkänner sina brister och oförmågor. Han lider av panikångest och torgskräck. Det är en man som redan vid 55 års ålder tycks ha levt färdigt. Det är en svart och smått absurd levnadshistoria. Hans stora teaterbegåvning gav honom tidigt hybris. Han charmade många till en början. Karriären tog fart men hans personliga problem vilade som en svart skugga över honom.Tyvärr saknade Flinck viljan att på allvar ta itu med sina drogproblem. Han blev erbjuden vård men tackade nej. Resultatet blev att Thorsten Flinck kan se tillbaka på ett liv som mer eller mindre manglats sönder och samman i missbrukets dimsken.

Vem som slutligen fick Thorsten Flinck på fall tycks vara självaste Ingmar Bergman. Det var han som slutligen puttade honom över kanten och rakt ned i avgrunden. Thorsten Flinck utmanade Bergman vilket ledde till en maktkamp på Dramaten. Den stora kollisionen skedde med Bergmans uppsättning av Misantropen. När den store regissören återkom för att se pjäsen inför gästspelet i USA skällde han ut Thorsten Flinck inför hela ensemblen. "Det är en halvtimmeslång mental slakt", enligt Flinck och början till hans undergång. Två dagar efter kölhalningen har han fått en reumatisk sjukdom, psoriasisartrit. Den bryter oftas ut i samband med stor psykisk stress. Hans drabbas av mycket starka smärtor som han till slut bedövar med morfin.

Allt är djupt beklagligt, sorgligt och tragiskt. Thorsten Flinck hade kunnat bli en av de största scenkonstnärerna både i Sverige och utomlands. Så blev det nu inte. Han gick vilse i livet. Man kan bara hoppas att han hittar tillbaka innan allt är försent för gott.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons