Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Stark nominerad till Augustpriset

/

Barnboken kommer gärna i skymundan när mer axelbreda författare gör sig gällande i prissammanhang, Augustpriset är inget undantag. Jag möter illustratören Linda Bondestam och Ulf Stark nu aktuell med den oslagbara titeln ”Djur som ingen sett utom vi” när nomineringarna till årets Augustpris tillkännagörs på Elite Hotel Marina Towers i Stockholm.

Annons

I denna diktbok möter vi osedda djur som Eskalopen, Celansetten, Smygeln, Vadfisken och många fler – men med många drag gemensamma med oss människor. De lever sitt undanskymda liv i en magisk värld, där Daglingen tror sig vara oälskad och Klumpantropus är tung, medan Ide-djuret vill leva där solen lyser.

– Jag tror att det mycket betydelsefullt för spridningen av litteratur för barn, det är viktigt att synliggöra dem, att böcker som man kanske inte lägger märke till i det väldiga bokflödet får en medial uppmärksamhet. Barnböcker försvinner lätt.

”Djur som ingen sett utom vi” är det fjärde samarbetet mellan Linda Bondestam och Ulf Stark, boken riktar sig till barn mellan 3 och 6 år, och där bild och text korsbefruktar varandra.

– Jag hade tänkt mig att det skulle bli ett ”bästiarium”. Vi inspirerades av Harry Martinson som 1964 tillsammans med Björn von Rosen gav ut ”Bestiarium§”, den boken omfattar 13 dikter om djur och fåglar från jordens olika länder. Det var min sons älsklingsbok när han var liten.

”Djur som ingen sett utom vi” är en bok för barn och vuxna, man kan fördjupa sig i Linda Bondestams suggestiva och lätt surrealistiska bildvärld.

Boken är ett tätt samarbete, Ulf Stark skrev dikterna parallellt med att Linda Bondestam skissade på sina bilder, ibland hamnade man i otakt.

– Det viktiga för oss är att bild och text fungerar som en dialog. Tanken var att jag skulle göra bilden först, säger Linda Bondestam. Det var något av ett drömprojekt för mig eftersom andra bokprojekt oftast handlar om en enda person och man tvingas teckna samma figur om och om igen i olika situationer, det kan bli lite tjatigt när man kommer till den 30:e. Det är helt underbart att få rita ett nytt djur per sida, att jag fick fungera som en poet när jag gjorde mina bilder. Vi ville också inspirera våra läsare att vara medskapande, att ge dem miljöer att bygga sina egna världar.

– För mig var det också en befrielse att skriva dikter, att slippa den kontinuitet och det flyt som man måste ha när man skriver en prosatext. Just nu skulle jag kunna tänka mig att skriva en större roman för unga läsare, jag tror att det är viktigt att ha ett växelbruk. Jag tänker på hur Astrid Lindgren arbetade, hon skrev filmmanus, teaterstycken och böcker – det är ett sätt att hålla sig i form. Jag har också inspirerats av Hugo Hamilton, av hans rimmade verser.

Både Linda Bondestam och Ulf Stark möter sina läsare.

– Vuxna människor är ofta tacksamma, när man möter barn är det tuffare, det kräver mer, säger Linda.

Jag undrar hur boken står sig i den hårda konkurrensen med alla andra medier som stjäl deras uppmärksamhet.

– Boken är meditativ, där andra medier är mera action. Vi vill skapa en dialog mellan boken och våra läsare, och ge utrymme för både barn och vuxnas fantasi, vi vill ge barnen en bok att återvända till. Vi tror att boken kan bidra med ett slags stillhet i barnens liv.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons