Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluvanten äldst i landet enligt C-14 metoden

Som i en presentask nerbäddad i skimrande ädelstenar exponeras den verkliga rariteten på Dalarnas museum i Falun - en till synes harmlös ulltuss. Diskret monterad i golvtiljorna i anslutning till Dräkt och Textilsamlingarna. Men det här är minsann ingen trasa vad som helst.
– Nej, det är landets äldsta tvåändstickade ullvante, försäkrar arkeologen Eva Carlsson stolt.

Annons

Så här ser den ut - Sveriges äldsta tvåändstickade ullvante.

Tekniken har använts i dygt 400 år. Framförallt i Dalarna har den aktivt levt kvar. Delar av sockendräkterna har traditionsenligt stickats med just tvåändstickning.

Arkeologen Eva Carlsson har all anledning att vara nöjd.

Fyndet gjordes i samband med arkeologiska utgrävningar i området kring Borns hyttegård redan 1974. I år - 43 år senare - tidsdaterades vanten enligt C-14 metoden (eller kol-14-metoden). Handvärmaren - den vänstra - förlorades i slagghögarna någongång i tidsspannet mitten av 1500-talet till början av 1600-talet.

Kanske var det så att Gustav Vasa himself tappade vanten vid en av sina många säkerligen ständigt oanmälda visiteringar vid Borns hyttegård. Eller var det någon av sönerna Erik XIV eller Johan III? Eller möjligen Karl IX eller - kanske - Gustaf II Adolf?

Belagt är iallafall att Fredrik I (1676-1751) offentlig offrade sin ena handske vid ett besök i Falun. Konungen kastade helt sonika handsken i ett gruvschakt. Jodå, den - handsken alltså - räddades åt eftervärlden.

Borns hyttegård var vid den här tiden en för riket synnerligen betydelsefull produktionsenhet och att kungarna därför av ren självbevarelsedrift ofta besökte gården.

Hyttan låg i stadsdelen Gamla Herrgården - i den gamla trästaden. Området sanerades hårt under 1960-talet. Men platsen finns omnämnd redan på 1300-talet och utgör tveklöst Faluns äldsta bebyggelse. Och det var här Kronan drev sitt eget hyttbruk på 1500-talet - Borns hyttegård.

Mer läsning

Annons