Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grafik i stora format i Meken

/
  • Fredrik Lindqvists textilpaneler.
  • Susanne Skeide och Ellisif Hals i full färd med att bygga sin platsspecifika installation.
  • Richard Galloway har ett starkt socialt patos. Civilisationskritiken är hård.
  • John Rasimus har den amerikanska västern som inspirationskälla.

Meken i Smedjebacken bjuder på grafik i stora format. Här överraskas du även av grafik förvandlad till ljudkonst.

Annons

Print XL är en av de mer spännande grafikutställningarna på länge i Dalarna. Den forna gamla verkstadslokalen kommer mer till sin rätt när den utmanas av konstuttryck som verkligen kräver utrymme.

Under 2016 firar Meken tio år som en plats för konst och kultur. Tanken var från början att bygga en bred kulturverksamhet men den har på senare år alltmer blivit en renodlad konsthall. Det kan man ha synpunkter på men till det skall läggas vad som är ekonomiskt möjligt. Anslagen till verksamheten bör i så fall öka rejält.

Under jubileumsåret görs en särskild satsning på grafik med sammantaget tre temautställningar. Detta är den andra i ordningen. I våras visades en utställning med konstgrafiker från Åbo.

12 konstnärer medverkar i Print XL. Det finns en stor bredd i uttrycken. Anton Alvarez, Aron Kullander-Östling och Stina Löfgren utforskade i fjol vad framtidens grafik skulle kunna vara. De var alla inbjudna som Artists-in-residence till Grafikens Hus. De representerar olika professioner som formgivare, grafisk designer och illustratör. Resultatet blev att de utvecklade reproduktionstekniker i gränssnittet mellan det två- och tredimensionella.

Lina Nordenström från Uttersberg har gett sig i kast med orden i boktryck, skrivmaskin och med tryckpress även skapat en ljudkonst som förflyttar oss till konkretismen som hade sitt stora genombrott på 1950- och 1960-talet. Här skapas ljud och rytm. Språket som bild uppstår i olika geometriska former och mönster. Bokstäver överlappas eller hamnar på varandra. Du upptäcker tredimensionella formationer.

Ellisif Hals från Malmö och Susanne Skeide (Norge) har samarbetat i tio år. Deras inslag består av en platsspecifik installation. Med hjälp av tusentals etsningar och torrnålstryck skapas en form av landskap och naturfenomen.

Lars Nyberg gör miniatyrbilder av olika industribyggnader. Det finns verkliga förlagor men i Nybergs bildspråk skapar han egna konstruktioner. De är på nytt levande, inte förfallna eller svårt ansatta ruiner som ger oss spöklika minnen av olika industrier. På Mekens yttre fasader blåses två av miniatyrbilderna upp till stora proportioner.

Ylva W Franzén och Jenny Bergman gemensamma konstprojekt leker med olika material. Textil möter keramik. Abstrakta mönster bildas. Dessa verk lämpar sig väl för offentlig utsmyckning.

Fredrik Lindqvist ställde senast ut på Galleri Hörnan i Falun i våras. Han skapar mustiga och monumentala träsnitt, tryckt på tyg. Färgexplosionerna är många och mycket iögonfallande.

John Rasimus från Falun medverkar med sina träsnittsklichéer. Hans bildspråk är djupt inspirerat av populärkulturen och serietidningsvärlden. Vilda västern och cowboyen står i centrum. Det är en manlig schablon, en bild av mannen, myten, legenden.

Richard Galloway har nyligen flyttat till Bjursås. Hans linoleumsnitt har ett starkt socialt patos. I Galloways bilder vimlar det av små enskilda detaljer. Han är djupt fascinerad av den urbana storstaden och vad den gör med oss människor. Det är starkt civilisationskritiska bildberättelser. En myllrande myrstackstillvaro, en färd som kan leda till Hades och underjorden. Konstnären förmedlar en stämning som ändå säger mig att Richard Galloway står på människans sida.

I samband med utställningen står Mekens egen grafikverkstad öppen för besökare. Här går att prova på olika typer av grafik. Dessutom återkommer konstkollo för tredje sommaren i rad. Den verksamheten riktas till barn och unga.

FLER SOMMARUTSTÄLLNINGAR:

Starka bilder med barnen i centrum

Arkivhuset håller ställningarna inom konsten

Så är det att jobba femskift

Mer läsning

Annons