Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lockar konsten besökare från hela världen

Floden Loire i Frankrike med nära 100 navigerbara mil längs kuperade stränder, kullar, klippor och vattenflöden har historiskt alltid varit ett område väl värt att försvara - och bevara. Inom området finns rekordstort antal slott - närmare 500 - i privat- statlig eller stiftelseägd regi. Underhåll och drift omsätter enorma summor och det gäller att med friskt mod och uppfinningsrika initiativ greppa inkomstkällorna. Som i det 1000 år gamla Château de Chaumont.

Annons

Konsten i Château Chaumonts slottspark lockar besökare från hela världen.

Förutom de tradtionella guidade visningsturerna på slottet blandas här även spännande stafflikonst med installationer, skulptur, foto och videos i salongerna och i den omgivande parken - parallellt med en internationell publikdragande Garden Festival för 26:e året i rad. Omgivningens positiva respons har inte uteblivit. I år beräknas besökarantalet överstiga 400 000 personer från hela världen. Och därmed även finansiellt trygga en stor del av slottets verksamhet.

Här erbjuds många spännande möten av skulptur och installationer.

På kort tid har slottet etablerat sig som en verklig tungviktare inom konstvärlden. Och just kombinationen art och nature har blivit något av Château Chaumonts signum. Varje år inbjuds ett antal konstnärer från hela världen att på plats arbeta och samtidigt exponera sina verk för allmänheten.

Att sida vid sida presentera en internationell trädgårdsfestival och konst var en fullträff. Resultatet har vuxit till det allra första centrumet för konst, kultur och natur, konstnärligt skapande och landskapsdesign av världsklass. Detta görs av internationellt etablerade konstnärer och talanger i vardande. Och av en ny generation trädgårdsmästare och arkitekter.

Vitala textilkonstnären Sheila Hicks, 83 år - en av årets franska representanter vid Konstbiennalen i Venedig - bjuder på färgstarka monumentala textila installationer. Sheila Hicks föddes i USA men verkar sedan drygt 50 år i Paris och har även vid ett par tillfällen visat sin konst i Sverige.

Förutom hemmanationen deltar konstnärer även från Italien, Schweiz, Ghana, Kina, Storbrittanien och Tyskland. Château Chaumont har öppethållande hela året. Medan trädgårdsfestivalens glans definitivt anses förlorad från första veckan i november.

Mer läsning

Annons