Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten är till för alla

/

Konsten skall vara till för alla. Därför bör även kommunerna följa Landstinget Dalarnas exempel att arbeta hårdare med offentlig konst. I en ny utställning i Borlänge Modern visas bland annat ett urval av landstingets inköp av konst under de två senaste åren.

Annons

Den nya utställningen kallas kort och gott för "Konst för alla". Landstingets konstarkiv köper in konst och ser till att sjukhus, kontor och olika vårdinrättningar har konst på väggarna. Dessutom ansvarar man för konstsamlingen. När Landstinget Dalarna genomför ny- eller ombyggnader så är Konstarkivet med och ser till att den också får en konstnärlig gestaltning. Dessa uppdrag går till yrkesverksamma konstnärer genom offentlig upphandling. Enligt den så kallade enprocentsregeln rekommenderas att en procent av den totala byggkostnaden skall gå till konstnärlig utsmyckning och gestaltning.

Den kom till för snart 80 år sedan och var på sin tid en smått revolutionerande kulturreform. Tidigare hade staten inte kunnat ekonomiskt stödja konstnärer mer än med tillfälliga ekonomiska medel genom lotterier och inköp till Nationalmuseum. I rapporten som föregick beslutet om enprocentsregeln kan man bland annat läsa följande: ”Ur alla synpunkter riktigare synes mig vara att för de goda konstnärerna skapa ökade arbetstillfällen genom att i större utsträckning än hittills och på ett mera planmässigt sätt taga dem i anspråk för konstnärliga kulturinsatser i samhällets tjänst. I sådant avseende erbjuda våra offentliga byggnader, ämbetslokaler, skolor, sjukhus och så vidare rika möjligheter”. Det fanns även tankar om konstens roll som både uppfostrande och med folkbildande ideal.

Landstinget Dalarnas konstinnehav uppgick i fjol till närmare 20 000 registrerade verk placerade runt om i länet. I utställningen Konst för alla visas ett urval av de två senaste årens inköp. Här finns verk av Håkan Berg, Ernst Billgren, Richard G Carlsson, Rune Claesson, Elin Forslund, Linda Lasson, Margon Lindberg, Mia Malmlöf, Anna Sjons Nilsson, Gabriel Nilsson, Ewa Stackelberg och Camilla Ramnek.

De olika verken skvallrar om både bredd och djup. Här finns olika tekniker representerade. Den som läser Dala-Demokratens kultursidor kan notera att flera av utställarna blivit recenserade av oss. Min personliga favorit är bland annat Ewa Stackelberg som ställde ut i början av året i Orsa kulturhus. Jag kan än en gång konstatera att det rör sig om abstrakta och färgstarka bilder i full frihet. Bilderna skapas utan kamera. Det handlar om fotogram, en gammal teknik. En annan favorit är förstås Anna Sjons utsökta folkkonst.

En ny bekantskap är Åke Herrdin. Hans digitala bildvärld lyfts fram av länskonstkonsulenten Jordi Arkö och konstnären Yngve Mauritzon. Den sistnämnde ansvarar för hängningen av dessa digitala bilder som närmast kan liknas vid mycket komplicerade collage, ett slags sampling av olika bildvärldar hämtade både från konsthistorien men också i populärkulturen. Temat är godhet och ondska. Krig och fred. Den polarisering som vi i dag upplever inte minst på sociala medier blir synbar i detta kraftfält av otaliga detaljer. Åke Herrdin är 20 år gammal. Hans egen kommentar till sina digitala bilder lyder som följer: ”Mina bilder handlar om att något mystiskt ska hända och om att vi inte är ensamma i universum.”

I en annan del av utställningslokalen visas resultatet av Ladyfestfilm som är ett filmkollo för enbart flickor i Dalarna. Projektet startades av Emilia Henriksson från www.grrrlcollection.com och Linda Svensson från Film i Dalarna. Tjejerna filmar, klipper och bygger berättelser med hjälp av teknik och material av vardagsnära slag. Det blev två kollon i somras i Borlänge.

Hela Ladyfest-konceptet kommer från USA och är en feministisk punkrörelse som gör upp med den mansdominerade världen. Falun var först i Sverige med att arrangera en Ladyfest. Året var 2003. Festivalen har sedan spridit sig till de tre största städerna och även Umeå.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons