Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mono-dialoger i tid och rum

I utställningen Mono-dialog visar de polska konstnärerna Irena Lawruszko och Andrzej Mosio två olika världar. Men med några gemensamma nämnare: inställningen till livet - och själva försvinnandet. Bilder av gammal arkitektur påverkad av tidens tand och historiens vingslag blandat med abstrakta kompositioner - tecken - anspelande på personliga minnen och känslor sätter en ordlös prägel av tankar och dolda känslor.

Annons

I ett ordlöst bildspråk för Irena Lawruszko och Andrzej Mosio en mono-dialog av tankar och dolda känslor.

Irena Lawruszko föddes 1992 i Tarnopol, Ukraina. Förra året tog hon sin doktorsexamen i Maria Curie-Sklodowska universitetet i Lublin, Polen, med magisterexamen i grafik - specialiserad på intaglio-tekniken). Samma år började hon även doktorera på Konsthögskolan i Warszawa.

Irena har alltid fascinerats och konstnärligt inspirerats av gammal och förfallen arkitektur och där finns hennes motivvärld. Målet är att förmedla känslor och uttryck i den här miljön. Slutna arkitektoniska former öppnas upp - ges en särskild karaktär - bär på meningar från gamla tider och blir tysta vittnen och spår av historien.

Andrzej Mosio föddes 1985 i Lublin, Polen. Efter magisterexamen år 2011 på fakulteten för konst på Maria Curie -Sklodowska universitetet arbetar han där som biträdande professor i grafik samt i en studio för experimentell grafik.

Han hämtar inspiration från skönhet och det unika i organiska former - men där finns även en psykologisk aspekt. Och att använda abstrakta strukturer stimulerar fantasin och pressar mottagaren att ställa frågor - och att själv hitta svaren.

I samband med Mono-dialog förkovrar sig Irena och Andrzej under en arbetsvecka i den grafiska tekniken fotopolymer vid Konstgrafiska verkstaden i Falun.

- Den varianten av grafik är ännu så länge inte allmänt utbredd i Polen. Så det skall bli spännande, säger Andrzej Mosio.

KONST

MONO-DIALOG

Irena Lawruszko och Andrzej Mosio

Galleri Hörnan

Falu Stadsbibliotek

Östra Hamngatan 24

Falun

8 mars - 16 april

Mer läsning

Annons