Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonia Brandes kan konsten att klippa till

/

Sonia Brandes är en mästare i pappersklipp. Hon kan konsten ända ut i minsta lilla klipp. Det bevisar hon i sin soloutställning på Dalarnas museum. Här tolkar Sonia Brandes Selma Lagerlöfs roman "En herrgårdssägen".

Annons

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för iPhone eller i Google Play för Android

App Store (iPhone)

Google Play (Android)

Sonia Brandes kommer från Danmark och har sedan en tid tillbaka bosatt sig i Bingsjö. Hennes meritlista är lång och utställningarna har varit många genom åren. Sonia Brandes pappersklipp har visats i olika länder i Europa men även i Japan där traditionen är mycket stark.

I de nya bilderna har hon hämtat sin inspiration från romanen "En herrgårdssägen". En av Sonia Brandes favoritförfattare är just Selma Lagerlöf. Hon har hennes samlade verk.

– Jag tycker om alla hennes romaner. Det finns hos vissa författare en förmåga att skänka både tröst, förståelse och vägledning i ens eget liv. "En herrgårdssägen" är en av mina absoluta favoritböcker, berättar hon under pressvisningen.

Selma Lagerlöf skrev romanen när hon bodde i Falun. Den handlar om studenten Gunnar Hede och den unga flickan Ingrid och hennes försök att rädda honom ur hans svåra psykiska sjukdom. Kärlekens kraft är oändlig. Det kan bli en banal historia men inte i händerna på Selma Lagerlöf. Den överlever.

Berättelsen utspelar sig på 1830-talet. Hede försöker rädda släktgården undan försäljning genom att köpa sig ett par hundra getter som skall säljas på en marknad i Värmland. Tillsammans med en kamrat skall de ta med sig getterna från Norrland ned till de värmländska skogarna. Men de råkar ut för ett ohyggligt snöoväder. Samtliga getter dör under strapatserna. Hede förlorar allt. Han blir sinnessjuk, får öknamnet Getabocken och blir ett original i trakten.

Att Selma Lagerlöf skrev romanen när hon bodde i Falun spelade förstås in när Sonia Brandes började arbeta med den aktuella utställningen för Dalarnas Museum. Hon ville visa upp nya illustrationer och varför då inte ta en berättelse med tydlig dalaanknytning.

Pappersklipp som konstart är ett grannlaga och tidskrävande hantverk. Sonia Brandes använder sig av kirurgiska verktyg. Resultatet består av 29 mindre och sex större akvarellerade bilder. Detaljerna är många. Illustrationerna är självständiga och målande skildringar av både den inre och yttre kampen som pågår i karaktärerna.

Demonerna rider Hede. Ingrid gör allt för att han skall helas och bli sitt vanliga jag igen. Soloutställningen tar nästan hela konsthalleni besittning. Här skapas olika rum i rummet. Hängningen skapar rymd åt illustrationerna.

I galleriet vid ingången visas pappersklipp från olika tider. Själva företeelsen pappersklipp kommer från en borgerlig tradition och uppfostran. Det var en teknik som både flickor och pojkar fick lära sig tidigt. Pappersklippen blev också en del av folkkonsten i form av gratulationshälsningar och minneskort.

Denna del av utställningen svarar Rune Bondjers för. Den ger en liten introduktion till denna typ av bildkonst. Utställningen kompletteras även med en film som visar Sonia Brandes i arbete.

Mer läsning

Annons