Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa Norsbo visar Allvars porträttmåleri

Med små medel träder karaktärerna fram på konstnären Gunnar Allvars porträtt. En skarp blick, en snörpt mun, en kindskugga ger uttrycket. Medan ansiktsdragen kan vara diffusa. I sommar visar Torsten Allvar sin fars målningar vid Villa Norsbo utanför Falun.

Annons

Där vid falugrafikern Hans Norsbos gamla hus, som Torsten och hans hustru Inga-Maj köpte för ett tiotal år sen, har de öppnat för konstutställningar. Lokalen är ett vackert nybyggt växthus med tillhörande konsthall.

Torsten Allvar i konsthallen vid Villa Norsbo där han visar porträtt målade av hans far Gunnar Allvar.

Gunnar Allvar gick bort 2003. Porträtt utgjorde en betydande del av hans produktion och det som han blivit mest känd för. De målningar som visas vid Villa Norsbo är ett urval ur samlingarna. Han gjorde en hel del porträttmålning på beställning, berättar Torsten Allvar. Ett föreställer en präst i Enviken vars avmålning beställdes av församlingen. Porträttet skiljer sig från flera andra genom att vara tydligare, mer detaljerat. Prästen är placerad utomhus med blått vatten i bakgrunden.

Gunnar Allvars porträtt av prästen i Enviken fann inte nåd inför kyrkofullmäktige.

– Prästen var nöjd, men inte kyrkofullmäktige. De hade tänkt sig något mer 1800-talsmässigt, blankat med shellack, säger Torsten Allvar. Målningen blev kvar hos konstnären. En annan beställningsmålning föreställer Gruv-Pelle, som var kommunalråd i Kiruna.

– Det syns att han gått en lång väg, kanske börjat som gruvarbetare, och nu är ganska tillfreds, säger Torsten Allvar.

Det porträttet mottogs väl och hänger i stadshuset i Kiruna, medan en kopia visas i Norsbo. Andra målningar kan föreställa kända personer eller familjemedlemmar och vänner. En visar hustrun Viola Allvar i pagefrisyr och blå klänning, även hon konstnär liksom dottern Siv-Britt Allvar.

Ett av Gunnar Allvars mest kända verk föreställer skådespelerskan Naima Wifstrand. Porträttet gjordes efter Wifstrands rollfigur i pjäsen Farmor och vår herre av Hjalmar Bergman. Det hänger på Gripsholms slott och visas inte här. Men konstnären, som även ägnade sig mycket åt grafik, har gjort en svartvit litografi av bilden som ställs ut i sommar.

Litografi som föreställer skådespelerskan Naima Wifstrand  i rollen som farmor i pjäsen Farmor och vår herre av Hjalmar Bergman.

Det går inte alltid att se vem hans bilder föreställer. Han målade ofta i efterhand, ur minnet.

– Jag tror att i de flesta har han tänkt sig någon, och sen kunde det övergå till att bli någon helt annan. Det blir gissningar vem han har avbildat. När man gör självporträtt och målar med modell blir man mer låst i bildspråket, säger Torsten Allvar.

Torsten Allvar med porträtt av sin mor Viola, målat av Gunnar Allvar

Gunnar Allvar som var född i Övertänger studerade vid Otte Skölds målarskola i Stockholm. Otte Sköld förekommer på en målning där han framträder med ett livfullt och energifyllt uttryck. Det porträttet är också gjort ur minnet, många år efteråt.

Familjen Allvar var bosatt i Stockholm, men Gunnar behöll kontakten med Dalarna där han ställde ut många gånger, oftast på Dalarnas museum.  1963 köpte han och Viola det gamla ordenshuset i Yttersätra, Stora Skedvi. Det blev deras sommarateljé och en träffpunkt för flera falukonstnärer. I mitten av 2000-talet sålde familjen ordenshuset till ett par andra konstnärer, Peter Flinck och Jonas Ahlin som öppnade Ateljé Y där.

2008 köpte Torsten Allvar och hustrun Inga-Maj huset i Norsbo som alltså tillhört en av de kända falugrafikerna. På gården ligger etsarstugan, där denne arbetade med sin grafiska konst. Torsten Allvar vill värna om banden mellan konstnärer ur olika generationer.

– I början av 1920-talet köpte Hans Norsbos mamma det här stället av ett dödsbo, som sommarbostad. Hans tog sig namnet Norsbo när han flyttade hit på 1930-talet. Han bodde här i tio år med sin familj. Anders Zorns fru Emma fungerade som mecenat för Hans. Det blev ett generationsbyte och hon var med och stöttade, säger han.

Kvinnoporträtt målat av Gunnar Allvar.

Sommarutställningar har nu i flera år ordnats vid Villa Norsbo.

– Jag har ett arv som jag gärna vill visa upp. Men jag gör det också som stöd till de unga som fortsätter som konstnärer idag, och även för en bildintresserad allmänhet. Och för att göra något för landsbygden, säger Torsten Allvar.

Porträttutställningen pågår under augusti månad.

Mer läsning

Annons