Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Götesson: Debattera aldrig med konspirationsteoretiker

/
  • Månlandningen 1969, ett exempel på en historisk händelse som det finns åtskilliga konspirationsteorier om.

Annons

Det finns människor som inte vill ta en debatt. De vill bara ha sina argument bekräftade klart och direkt. Säger man åt dem att de visserligen har rätt i sin argumentering, men att saken inte är helt glasklar utan att man också kan se saken på ett annat vis går de i taket direkt. Man kan ana en rädsla för att bli överbevisade eller har de kanske inga argument för sin sak. Alltså är den ståndpunkt de tagit bara något de tycker och egentligen inte reflekterat över.

Dessa människor slår av debatten direkt, blir sura och säger upp bekantskapen på stört. Det tycks dem som oförskämt att någon kan ha en annan uppfattning. Det hjälper inte att låta dem få som de vill, för de tycker att bara det att man argumenterat emot är en förolämpning som de inte kan tåla.

De värsta är dem som kan kallas konspirationsteoretiker. Diskutera aldrig med en konspirationsteoretiker. De ger sig inte. Då är det nog lättare att övertyga en matematiker om att tre plus tre blir fem.

Konspirationsteoretiker är bara mottagliga för argument, som ger stöd till den konspirationsteori om omhuldas som absolut sanning och det ska vara en första klassens retoriker för att åtminstone få dem att vingla till i sin uppfattning.

Somliga går med trasiga skor, säg vad beror det på. Så sjöng Cornelis Vreeswijk. I dag skulle han kunnat sjunga: Somliga går med trasiga jeans, säg vad beror det på. Förr var det så att man inte hade råd att köpa nya skor, nu beror det tydligen på att man har råd att köpa jeans som är tillverkade för att bara trasiga eller så tar man ett par hela och förstör dem. Nu gäller inte längre att eleven ska vara hel och ren och med nödvändiga läxböcker försedd. Nu ska eleven ha trasiga brallor och toppluva på oavsett väder för att inte vara ute även inne.

Det finns något som utövarna kallar e-sport. De tycker att det är en sport att sitta vid en dator och spela. Nu vill dessa sportiga individer med i Riksidrottsförbundet. I och för sig finns så mycket knassporter där sedan tidigare så en till spelar väl ingen roll. Men tjena, då måste det ju också vara en sport att titta på sport i TV. Nej, någon hejd får det väl vara på vad som kallas sport, lite svett ska allt fram för att en sport ska duga och det ska inte vara på grund av nervositet eller varm lokal.

Överklassporter är något annat. Men de finns. Segling är en typisk sådan liksom hästhoppning, hästpolo och det där löjliga som kallas dressyr. Ja, nu blev en del förbannade, men dressyr av häst är inte mer än att dressera en hund och att kalla det sport är lika fel som att kalla TV-spel för sport.

Gemensamt för överklassporter är att det krävs pengar, mycket pengar. Tennis och golf är också typiska överklassporter även om man gjort mycket för att framstå som folkliga.

I sportens värld gillar man slutspel och kvalspel. Jag tror dock inte att det är för sportens skull utan att det är för pengarna. I min värld ska det eller de lag som kommer sist åka ur serien och det eller de lag som kommer högst i tabellen flyttas upp. Det lag som toppar tabellen när högsta serien är slut ska också kallas Svenska Mästare. Annars kan man slopa seriespelandet och ha slutspelsdrabbningar direkt. Men serieharvande och så slutspel ger pengar, pengar, pengar......

Läs fler krönikor av Lennart Götesson:

Kommuner är inga varumärken

Påstridiga säljare göre er icke besvär

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons