Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majgull Axelsson tillbaka med ny roman

/

Annons


Is och vatten
Majgull Axelsson
Norstedts förlag

I sin senaste roman Is och vatten, vatten och is berättar Majgull Axelsson återigen om två systrar, Elsie och Inez och alla människor omkring dem som på ett eller annat sätt berörs av deras handlingar..
Romanen tar sin början på isbrytaren Oden, som stävar genom polarnatten på sin väg mot Nordpolen. Oden är ute på sin årliga expedition till Arktis för att undersöka förhållandena där.

En isbrytare med kurs på Arktis är ett tema som Majgull Axelsson nyligen arbetat med fast på annat sätt. I musikstycken Holocene som framförts på Berwaldhallen nu i augusti så är också en författare, en filmare och en tonsättare på väg mot de tysta vidderna och där möter även de sina egna tankar kring undergången. Majgull Axelsson har skrivit texten till Holocene, Esa - Pekka Salonen dirigerade.

Det är intressant att följa Majgull Axelssons författarskap. Hon återkommer till vissa teman som hon varierar med stor fantasi och känslighet. Arktis är ett, systrar som speglar sig i varandra, arbetarklassens kvinnor är andra. På isbrytaren Oden finns forskare, sjömän, läkare, konstnärer och författaren Susanne ombord. Susanne är dotter till tvillingsystern Elsie. Susanne upptäcker att någon tar sig in i hennes hytt, någon som lämnar spår efter sig, en lukt, skriver med läppstift på hennes badrumsspegel, lämnar en docka i hennes säng med avskuren hals!
Majgull Axelsson bygger skickligt upp en thrillerstämning på Oden och jag är djupt imponerad över den ambitiösa research som hon måste ha gjort . Allt är mycket verkligt skildrat från de mötande isbergen till arbetet ombord på kommandobryggan.
Instängda på en relativt liten yta blir Oden ett samhälle i samhället och får bilda bakgrund till en tät familjehistoria som tar sin början i Landskrona på 1960 -talet. Och där på Oden måste Susanne möta sitt förflutna och det är både hotfullt och skakande.
Elsie, den ena av tvillingsystrarna blir förförd av en svekfull ung man och föder hans son, Björn. Hon kan inte tänka sig att behålla sin pojke - så hon ger honom till sin syster Inez - som i den lilla pojken Björn möter sitt livs kärlek. En kärlek som hon sedan vårdar och bevakar intill sjuklighet.
Elsie försvinner ut i världen, hon tar jobb som telegrafist - och hon träffar sin son och sin syster ytterst sporadiskt.

Inez gör allt man ska - gifter sig med Birger, är hustru ,får en dotter Susanne. Hon är lika oälskad som Björn är älskad. Inez lever sitt liv för Björn - resten är henne ganska så likgiltigt.
När Björn kommit upp i tonåren slår han igenom som popartist och livet förändras för dem alla.
Lika gedigna känns Majgull Axelssons kunskaper om popvärlden - även den har hon studerat noggrant.
Björn får stjärnstatus med allt vad det innebär, flickor som hänger utanför fönstren för att få en skymt av honom och så många ligg som han bara orkar med.
Men det är Inez som älskar Björn.

Det är en varm roman som Majgull Axelsson skrivit. Sorglig också. En roman av den sorten som man inte gärna lägger ifrån sig. Majgull Axelsson förklarar inte sina personer och deras handlingar, det finns inga pekpinnar. Men hon förstår dem. Hon har en helt unik berättarkonst och det gör att man tar hennes människor - på gott och ont - absolut till sitt hjärta!
Yvonne Gröning
Annons