Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Hamberg ny krönikör i DD

/
  • Maria Hamberg. Bilden är tagen när hon fick ta emot Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris.

Författaren Maria Hamberg är ny krönikör på Dala-Demokratens kultursidor.
– Det skall bli väldigt inspirerande att skriva för DD:s läsare, tycker hon.

Annons

Maria Hamberg, född 28 november 1954, är bosatt i Ullånger/Sundbron mitt i världsarvet Höga Kusten. Hon berättar att hon gjort en flyttloop genom livet. Maria Hamberg begav sig söderut när hon var ung, tog jobb inom industrin och hamnade så småningom i Södertälje och vid monteringslinjen på Scania.

2009 gick dock flyttlasset tillbaka norrut. Nu bor Maria bara en mil från barndomshemmet. Det var flera orsaker till återflytten men främst fanns en längtan att komma tillbaka till hemtrakterna.

– Det handlar om språket, hemkänslan, dialekten. Tillbaka till ursprunget. Det finns något viktigt med själva tonen i språket som rikssvenskan tar bort eftersom den är så objektiv. Här pratar vi mer mustigt och kärvt men samtidigt målande.

Hon tycker sig märka att återkomsten till Norrland också färgat av sig på hennes sätt att skriva. Sinnet påverkas, likaså sättet att uttrycka sig på.

När Maria Hamberg växte upp fanns inga tankar om att bli författare.

– Däremot var jag en mycket stor bokmal. Biblioteket i Docksta hade bara öppet en dag varannan vecka. Mina syskon lånade några enstaka böcker varje gång medan jag fyllde en hel kasse. Jag plöjde allt möjligt, låg på nätterna med sänglampan under täcket, brände hål på lakanen och fick skäll av mor, berättar hon och skrattar åt minnet.

Maria Hamberg arbetade som svetsare och plåtslagare, truckförare och masugnsarbetare, maskinskötare och montör på järnverk, koksverk och verkstäder i nästan 25 år. Det blev många tunga jobb på mansdominerade arbetsplatser.

Maria Hamberg började skriva på Scania för att hålla undan känslorna av tristess och leda. Vid 48 årsålder kom hennes debutbok som var en samling noveller med titeln "På väg till natten".

Efter debuten kom Några gjorde hålen (2004) och romanerna Greklandssommaren (2008) och Drömfabriken (2010). 2012 fick hon Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris.

Maria Hamberg har i sina böcker gestaltat och berättat om dagens moderna industriarbetare. Hur det var att arbeta som en invandrare i en mansvärld, i blåställ och med stålhättor i skorna. På vilket sätt man hanterar både verktyg och den manliga jargonger. Maria Hamberg varken idealiserar eller glorifierar industrins arbetare. Hon väjer inte för de svåra frågorna.

Maria Hamberg vet att främlingsfientligheten finns där när arbetslöshet och utslagning skapar maktlöshet hos många människor.

I Maria Hambergs böcker möter läsaren bland annat dagens kvinnliga industriarbetare som har sitt ursprung från andra länder.

Hon lämnade Scania 2005 och har sedan dess försörjt sig på att vara kulturskribent och författare. Den som läser DD:s kultursidor vet att hon redan medverkat med flera recensioner, något som hon kommer att fortsätta göra parallellt med krönikeskrivandet.

Maria Hamberg kommer att ta upp ämnen som ligger i tiden. Uppslag hittar hon i dagspressen.

– Jag kommer att skriva om allt möjligt.

Förebilderna inom litteraturens värld är många. Hon nämner Ivar Lo Johansson.

– Han har jag läst fram och baklänges och bråkat med också. Jag är inte odelat förtjust i allt som han har skrivit.

Maria Hamberg nämner också två utländska starka förebilder. Tjingis Ajtmatov och Tahar Ben Jelloun.

– Båda har skrivit fantastiska romaner.

Maria Hambergs första krönika handlar om romernas utsatthet, rasismen och hur lite som egentligen har hänt sett ur ett historiskt perspektiv. Du kan läsa hennes krönika härintill. DD hälsar henne därmed välkommen som ny krönikör på kultursidorna.

Mer läsning

Annons