Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelhavsinstituten blir kvar

/
  • Från taket på institutets byggnad i Athen kan man se Acropolis även om bebyggelsen skymmer allt mer.

Annons

Staten kommer även fortsättningsvis att finansiera de omdebatterade svenska Medelhavsinstituten. Det beskedet kom i måndags från Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

­– Vi värnar om instituten och deras betydelsefulla verksamhet. Instituten har ett mycket stort värde ur många aspekter, från de kulturella och historiska till de forskningsmässiga, sade Helene Hellmark Knutsson i ett pressmeddelandet.

Något annat besked var knappast att vänta efter den mediastorm och den namninsamling som drogs igång efter beskedet att instituten skulle tappa sina anslag. Men regeringen har tappat i trovärdighet och det hjälper knappast att Helene Hellmark Knutsson, skriver att ”regeringen ville undersöka möjligheten till alternativ finansiering, men aldrig velat riskera institutens framtid”.

Hade man velat undersöka andra finansieringar så hade det kunnat göras innan budgeten lades fram. Det hade inte varit någon stor och komplicerad undersökning. ”Nu ska regeringen hitta andra sätt att ta fram de medel det rör sig om, 12 miljoner 2016 och 22 miljoner 2017", skriver man.

Det är summor som är mindre än felräkningspengar i statens budget, men skrivningen kan ses som att man inte vill visa att man lägger sig platt och gör en så kallad pudel.

Lennart Götesson

Annons