Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mosul inne på tionde dagen

/
  • Statsminister Stefan Löfven togs emot av kurdiska premiärministern Nechervan Barzani i Erbil.
  • Statsminister Stefan Löfven besökte den svenska styrkan i norra Irak i veckan.
  • Den första artikeln från striderna i Mosul publicerade Dala-Demokraten 20 oktober.
  • Den andra artikeln publicerades tisdag 25 oktober.
  • Artikelförfattaren och diplomaten Jan Axel Nordlander är till vardags bosatt i Smedjebacken.

De svenska militärrådgivarna som bistår de kurdiska styrkorna i kampen mot ISIS utökas från 35 till 70 officerare. Det lovade statsminister Stefan Löfvén när han mötte kurdiska regionens president och premiärminister i Erbil tidigare i veckan. Jan Axel Nordlander, före detta ambassadör i Damaskus och chef för UD:s Mellanösternenhet, lämnar här sin tredje och sista rapport från det krigshärjade området.

Annons

Statsminister Stefan Löfvén gjorde på tisdagen ett blixtbesök i Kurdistans huvudstad Erbil på vägen hem från Saudiarabien och Bagdad. Han togs emot av den kurdiska regionens president och premiärminister. På agendan stod nätverkande inför Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd och besök hos de svenska militärrådgivarna. De ska nu utökas från 35 till 70 officerare som bistår de kurdiska styrkorna i kampen mot ISIS. Löfvén kunde också berätta att Sveriges bistånd till Irak, som fasats ut de senaste åren, nu ökas till 130 miljoner kr per år plus ett särskilt bidrag om 90 miljoner till återuppbyggnaden av Mosul efter kriget.

Premiärminister Nachirvan Barzani ska ha tipsats om att ta upp både Dalkurd och GIF Sundsvall med Stefan Löfvén, så överläggningarna bör ha varit högst vänskapliga. Båda har ett stort och genuint fotbollsintresse.

Offensiven mot ISIS i Mosul är redan inne på tionde dagen. De kurdiska peshmergastyrkorna har nått Mosulporten vid Bashiqafronten, där de lovat att stanna. Staden Bashiqa är inte befriad än men bulldozers är redan i färd med att skyffla upp de vallar och gräva de diken som ska bilda Kurdistans nya gränser. Men inga förhandlingar ägt rum om var de gränserna ska gå och det är flera om budet.

Kriget är långtifrån avgjort och fast inga trupper trängt in i själva Mosul än så är striderna med ISIS på sina håll hårda. Peshmerga hade belägrat byn Khorsabad på Ninevehslätten i flera dagar innan ISIS-garnisonen på tisdagen kunde besegras. Uppgifter från Kirkuk anger att en brorson till Saddam Hussein arresterats och att en stor vapengömma, kontrollerad av honom, påträffats efter den ISIS-attack som ägde rum där på måndagen. Affären styrker uppfattningen att kärnan i ISIS utgjorts av avskedade, Saddamtrogna officerare som med sina yrkeskunskaper låg bakom jihadisternas tidiga framgångar.

Men i byn Tarbazawah var de manliga invånarna så glada över befrielsen från ISIS att de omgående rakade av sig de obligatoriska skäggen.

På onsdagsmorgonen var de gator i Erbil som leder till den kristna stadsdelen Ain Kawah, där också USA:s generalkonsulat ligger, plötsligt spärrade med betonghinder efter ingripande av den effektiva kurdiska säkerhetstjänsten. Det är inte så länge sedan en bomb ställde till förödelse på platsen.

Det sticker i ögonen av luften här, full av finkornig ökensand som rörts upp av de tunga militärfordonen och av svavelrök från fabriker i Mosul som stuckits i brand av ISIS.

LÄS OCKSÅ: Mosul är inte slutet

Attacken i Kirkuk en avledningsmanöver

Mer läsning

Annons