Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blå toner i Borlänge

/

Jan Gerfast Bluesband liknar knappast något annat när det gäller blues. Ja, är det ens alltid blues som bandet spelar?

Annons

Den publik som tagit sig till Borlänge jazzklubb och Liljan i måndags fick dock uppleva en musikaliskt fin afton med lätt egensinnig musik och dessutom fick man höra Borlänges egen storhet på orgel, Pierre Swärd, hoppa in och spela tre låtar med Jan Gerfast Bluesband.

Jan Gerfast är känd för sin egen stil när det gäller blues. Det är en stil som kallas Groovy blues. Förutom att spela gitarr så sjunger han och han skriver också text och musik. Hans musik är ganska tidlös. Rötterna finns i bluesen, men Jan Gerfast är inte fast i en stil utan prövar gärna nya inslag och kan plocka in både pop och country i sin musik.

Jan Gerfast Blues Band har besökt Borlänge tidigare så det blev ett återbesök av ett band som nu gjort över 2000 spelningar.

I bandet ingår Jan Gerfast, gitarr och sång, Magic Mama, keyboards och sång, Patrik Johnsson, bas och Simon Cop, trummor.

Billies Blues, en låt skriven av Billie Holiday inledde och spelades som en slow blues. Här fick publiken direkt höra Magic Mama sjunga och spela tungt piano med sin klaviatur. Senare i programmet ställdes knapparna om till orgel. Jan Gerfast sjunger dock det mesta och spelar gitarr på ett lite annorlunda sätt.

Lite swamp funk eller New Orleansblues blev det också i en låt skriven av Allen Toussaint. Och så där håller det på. Det finns inga riktiga ramar för Jan Gerfast Bluesband eller som Jan Gerfast sade:

– Det svänger, alltså kan vi spela låten.

Så enkelt kanske det är och ska vara. Varför krångla till det.

100 procent blues blev det också i några låtar, men ofta kunde man ana lite rock, lite 60-tal eller som i första sets avslutningslåt, 50-tals rock.

Jan Gerfast har lyssnat på alla gitarrhjältar, så verkar det i alla fall, och plockat lite här och lite där och får det att fungera. Detta egensinniga gitarrspel har sina fördelar och man bara måste gilla det.

Magic Mama med sin röst och sin klaviatur är en tillgång för bandet och Patrik Johnssons bas har allt man kan önska. Simon Cops trummor fick inte gnistra riktigt förrän i extranumret, men då kom de i ett fint solo.

Nästa måndag, 6 oktober, är det Nano 3 som står på scenen och inte som annonserats Tomas Janzon Trio.

Mer läsning

Annons