Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brassensemble spelar kammarmusik

Annons

Stockholm Chamber Brass

Hildasholm, Leksand

Publik: ca 40

Med regnet smattrande mot tälttaket inledde SCB sin kammarmusikkonsert med sju madrigaler från 1600-talets England. De avslutade med Thomas Morleys kända Now is the Month of Maying som egentligen är en dans med flerstämmig sång till. Madrigalerna hade arrangerats av en av ensemblens trumpetare Tom Poulson i tidstrogen stil, där stämmorna blir alltmer och virtuosa ju fler variationer på den ursprungliga melodin som spelas. Ensemblen klingar oerhört homogent och instrumenten liksom smälter samman klangligt, trots att akustiken i tältet (som är kvällens konsertlokal på Hildasholm) inte bidrar till någon akustisk efterklang. Musikerna framför renässans-styckena i lätt och luftig stil och arrangemanget har tagit fasta på instrumentens ljusare klangfärger. Rytmiskt svängigt stundtals men också långsamma melankoliska stycken, lite likt koraler. De olika instrumenten övertar de melodiska slingorna efter varandra, förutom tuban som lägger en mjuk bakgrund med sina egna basmelodier.

Victor Ewald var en rysk ingenjör som även gärna ägnade sig åt musik. Han spelade främst cello men han ska även ha trakterat någon typ av brassinstrument, lite oklart vilket. Han komponerade även musik och har bland annat två brasskvintetter på sin repertoar. SCB framförde den första som har tre satser. Den första har en dramatisk inledning men övergår snabbt i ett sångbart parti. Det låter faktiskt lite som stråkkvartett arrangerad för brasskvintett. Andra satsen har två partier; ett lyriskt där trumpeten spelar det vackra temat. Det andra partiet är en snabb 3-takt där stämmorna jagar varandra och sedan återgår musiken till det lugna adagiot igen. Sista satsen klingar mer ryskt och har karaktären av en snabb marsch där slingor av folkmusikaliska teman vävs in. Här får musikerna ta ut svängarna dynamiskt och stycket ökar i tempo mot det pampiga slutet.

Ensemblen består av Urban Agnas - trumpet, Tom Poulson - trumpet, Annamia Larsson – horn, Sami al Fakir – tuba och Jonas Bylund – trombon och tillika presentatör för kvällen. Presentationerna skedde mestadels på engelska eftersom flertalet i publiken var studenter från den pågående brass-akademin som SCB arrangerar i Leksand den här veckan.

De sista styckena kan man sätta en gemensam titel på nämligen 'tango'. Joakim Agnas (trumpetare och tidigare medlem i SCB) har skrivit en något annorlunda tango för brasskvintett. Inledningen börjar med några sporadiska toner som sedan utvecklar sig till en rytmisk sekvens ovanpå vilken de olika instrumenten presenterar tekniskt utmanande solon. Urban Agnas byter skickligt mellan trumpet och piccolatrumpet. Stycket innehåller en hel del roliga effekter såsom glissando och olika accenter.

Tangons mästare i konstmusiksammanhang är förstås Astor Piazzolla och ensemblen avslutade konserten med att spela två stycken ur hans svit för flöjt och gitarr - Histoire du Tango. Här beskriver Piazzolla tangons utveckling genom åren från slutet av 1800-talet och ungefär hundra år framåt. Urban Agnas' arrangemang av Café från 1930 och Night Club från 1960 är en utmaning att spela, men kvintetten visar verkligen prov på sin skicklighet i samspel och individuell kapacitet. Piazzollas musik är mycket passande att spela på brasskvintett, musiken är en blandning av jazz, cabarémusik och konstmusik. Musikerna använder sig av sordiner som förändrar klangen och även här får piccolatrumpeten glittra i det högre registret. Café är som en sång eller en berättelse, melodiös och känslofull, Night Club är ett mer energiskt stycke men också med ett melankoliskt vackert parti. Musiken verkar gå hem hos publiken och ensemblen bjuder på ett extranummer av fransk renässansmusik, ett arrangemang av dryckesvisan Tourdion.

Stockholms Chamber Brass kommer att spela vid fler tillfällen i Dalarna med omnejd framöver och förutom avslutningskonserten på brasskursen nu, så kommer de till Falun den 19 september.

Mer läsning

Annons