Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäboland gör upp med nationalromantiken

/
  • Fäboland är en folkmusikalisk kabaré som gör upp med nationalismen och nationalromantiken.

Musikteatern Fäboland, med folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlander, gör upp med den förljugna nationalromantiken och den traditionella kvinnorollen. Nu kommer föreställningen till Dalarna.

Annons

I Fäboland skildras en del av svensk historia som sällan, eller rättare sagt; aldrig berättas.

"Fäboden var en plats där kvinnorna tog hand om djuren och barnen. I stort sett så blev det ett matriarkat. Vi utgår från den här platsen och berättar den historien. Det är oerhört fascinerande och inspirerande med detta rum som har styrts av tanter". Det har manusförfattaren och folkmusikern Sara Parkman berättar i en tidigare intervju i samband med att musikteaterföreställningen offentliggjordes.

Livet på fäbodarna var ett slags kvinnostyrda minatyrsamhällen utan männens medverkan eller deltagande. En av teorierna varför det blev så var att arbetsuppgifterna att ta hand om kor, getter och får ansågs vara kvinnogöra. Arbetshästarna fick männen ta hand om.

Den historiska verkligheten såg med andra ord radikalt annorlunda ut än den förljugna nationalromantiska drömmen om livet på fäbodarna där kvinnorna skulle vara små rara figurer med långt hår.

"Det här är kvinnor som skriker högt som fan och visar röven för att jaga bort rovdjur. Det är en riktig "Into the wild"-berättelse om hur kvinnan överlever i naturen". Fäboland har således både ett feministiskt och antinationalistiskt budskap. Det är en hemvävd folkmusikkabaré.

”Fäbodars musik, det vill säga brudars musik, är det som är grunden i den svenska folkmusiken. Det står det inget om i historieböckerna, utan man måste läsa lite mellan raderna. Och det har vi valt att göra”, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders.

De har turnerat i sju år runt om i Sverige och Europa med föreställningen på klubbar, festivaler, folkparker och teaterscener. Under 2015 var duon bland annat aktuell med en Europaturné, blev nominerade till årets traditionsbärare 2015 på Folk och Världsmusikgalan och 2016 släpper de sin debutplatta. De har blivit förärade ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3 och leder seminarier och diskussioner gällande tradition och folkkultur.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons