Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark skivdebut av Björn Arkö

/

Nu har debutalbumet för saxofonisten Björn Arkö från Garsås kommit. Ett antal egna kompositioner har fått sällskap med lite inlånat material samt två traditionella låtar varav Om sommaren sköna är en melodi som fått en bra kostym genom ett snyggt arrangemang.

Annons

Det svänger bra redan från början i Nature Boy av Eden Ahbez och det fortsätter låta skönt genom alla åtta spåren. Björn Arkö hörs på tenor- och sopransax och med sig har han Joel Lyssarides, piano, Karl-Henrik Ousbäck, trummor och Arvid Jullander, kontrabas. Det är namn, förutom Björn Arkö, som kanske inte är så bekanta för den stora jazzpubliken, inte än, men de lär bli. Tillväxten inom svensk jazz tycks ju till och med vara större än efterfrågan.

Hur låter jazzen idag och vilken väg tar den? Det är enligt följebrevet den fråga som Björn Arkö försöker svara på med sitt album Stating the obvios.

Ja, så här låter jazzen idag, men kan också låta på många andra sätt och den väg Björn Arkö pekar ut med albumet känns bara bra.

Här finns rötterna från förr med och kompletteras med lite lagom mycket nytt för att det ska låta både bra och modernt.

Björn Arkö från Garsås har ett väldigt sympatiskt driv i sina saxofoner och det är inte förvånande att han en längre tid varit ett aktat namn som saxofonist och skivan förstärker bara intrycket att här finns en saxofonist som vet vad han vill och som gjort sin hemläxa för att kunna gå vidare i den svenska jazztraditionen.

Trummor, bas och piano gör sitt och mer och jag hajar också till lite extra när skivspelaren når fram till Dolores, en komposition av pianisten Joel Lyssarides.

Skivdebuten i eget namn känns mer än lovande. Björn Arkö kommer att vara en del av svensk jazz i framtiden.

Och Jordi Arkö har ritat omslaget. Snyggt.

LÄS MER KULTUR

Mer läsning

Annons