Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palm går vilse i detajerna

/

Annons


ABBA the story
Berättelsen om
supergruppen
Carl Magnus Palm
Wahlström Widstrand

Carl Magnus Palm lär vara den ledande experten på ABBA. I 15 år har han forskat och skrivit om gruppen. Nu kommer hans första bok på svenska.
Boken kommer mitt i ABBA-febern i vågskvalpet efter Mamma Mia-succén både på scen och bio. En föreställning som även många av oss gamla proggare låtit oss underhållas av.
När ABBA började sin bana och även när den stora internationella succén växte allt mer var vi många som var totalt ointresserade. Även om de flesta i dag kan sjunga med i refrängen på många av låtarna så är det kanske mer fenomenet ABBA än musiken som fascinerar.
ABBA the story borde kunna fylla alla kunskapsluckorna. Tyvärr tappar jag intresset redan i det första kapitlet som omständligt och detaljrikt beskriver hur alla medlemmarna i gruppen anländer till Cirkus för svenska premiären av musikalen Mamma Mia. Vi får veta vad alla hade på sig, hur de såg ut i håret, vem som sjöng med, var de satt, hur de rörde sig. Vi får också vara med och spekulera om varför de inte sitter bredvid varandra och inte anländer och lämnar Cirkus samtidigt.
Det här är alltså en bok för den riktiga ABBA-beundraren för att inte säga nörden. För dem kan det säkert vara intressant vad arbetsnamnet på låtarna var. Hur Björn och Benny resonerade i detalj. Vi får veta vad Agnetas oresonliga skräck för sin publik tog sig för uttryck.
Ibland blir man som läsare bara förvånad när Palm berättar att de ledande punkmusikerna och nästan alla medlemmar av Sex Pistols var ABBA-fans.
Boken är en lång kronologi från Ring, ring till Thank you for the music. ”Stickan” Andersson porträtteras ingående. Björn och Benny får stor plats, men största platsen får författarens funderingar, filosoferande och beundran över fenomenet ABBA. Proggvänsterns avståndstagande ironiseras bort. Annifrid och Agneta får minst plats.
Det som saknas är intervjuerna med de fyra medlemmarna nu 30 år senare. Vad drar de för slutsatser, hur minns de supersuccéerna och kritiken?
Någon slutgiltig ABBA-biografi är inte detta, men som sagt, en uppslagsbok för de riktigt intresserade.
Carl Magnus Palm arbetar som konsult åt Polar Music där ABBA:s musik ges ut.
EVA HÖGKVIST

Annons