Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Placeboeffekten för de som vill tro

Annons

Grattis alla inbillade laktosintoleranta. Ni hjälper till att göra mejerier mer lönsamma och handlare rikare. Sedan tror ni ju att ni mår bättre också.

Och det kanske ni gör. Placeboeffekten slår till ibland och extra stark verkar den bli hos den som köpt något dyrt, som inte behövs. Enligt ett TV-program av den granskande sorten är det i verkligheten väldigt få av de som köper laktosfritt som verkligen behöver det. Men det har blivit inne att vara laktosintolerant, det är modernt. Däremot är det ju bra för de verkligt laktosintoleranta att det forskas fram produkter för dem också, men när laktosfriavdelningen i en affärs mejeriavdelning blivit större än den med laktos har det blivit fel.

Och grattis till alla andra som köper produkter som göder mer eller mindre skrupelfria affärsmän. Det är konstigt att det även i vår så kallade upplysta tid går att sälja mirakelmediciner. Jo, de är lite elegantare förpackade och mer sofistikerat marknadsförda än de var på 1800-talet. Då fick försäljarna prata för varan. Nu gör en reklambyrå jobbet åt dem och reklamen sväljs tillsammans med kaffet i TV-soffan.

Grattis också om du köper prylar och produkter som ska uträtta mirakel. På något sätt bidrar det till ekonomin (hoppas jag). Några mirakler tror jag inte att det blir, men på ett sätt är det ett mirakel att de går att sälja.

Och placeboeffekten finns ju där för den som vill tro. Däremot borde det vara svårt att tro på dem som i TV-reklamen prisar olika mirakelpiller. Får jag bra betalt så ska jag också prata vackert om vad som helst, inte för hälsans skull, men för plånbokens.

Förare av BMW, Audi och Volvo är de som tar minst hänsyn i trafiken enligt en undersökning om vad folk tycker. Ja, det har man ju märkt, men också att det gäller förare av stora dyra Volvo och inte enklare typer. Och det är väl klart att har någon betalat dyrt för en bil eller fått en statuskärra som tjänstebil så måste man väl få ta sig friheter. Med en sådan bil ÄR man ju NÅGON och plebejerna ska hålla sig åt sidan. Kanske det inte ens ska var samma hastighetsgränser, för är man störst och bäst och vackrast, så måste ju andra regler gälla. Nej, lagar och regler är till för förare av Skoda, Fiat, Renault med flera.

Det sades däremot ingenting om många förare av vita skåpbussar med eller utan firmanamn. Dessa kan ofta också kallas skåpbusar. Gemensamt för dessa skåpbusar är att de har bråttom. Sedan kan man ju fundera över varför så många skåpbussar är vita.

Det har länge varit så att årets julshower börjar annonseras i juni om inte rent av i maj. Där är ju konkurrensen stenhård bland alla produktionsbolag och alla artister som vill sjunga Stilla natt och annat för att bättra på kassainflödet.

Däremot föll försöket att sälja jultidningar väldigt tidigt. Ingen var intresserad av dem före midsommar. Där blev det återgång till sen höst. Nu har däremot nästa års charterresor börjat släppas före midsommar. Då kan den som vill boka nästa års semesterresa innan denne åkt på årets.

Mer läsning

Annons