Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar från gungstolen (om jag hade någon)

Annons

När pensionen börjat trilla in på bankkontot, så har också den definitiva nedräkningen börjat. Det är bara det att man inte kan veta hur man ska räkna, men att det går utför är helt klart. Än så länge går det bra, huvudet hänger med och jag kan vara lika elak, sarkastisk och cynisk som alltid, men en dag har man blivit brukare.

Brukare är ett ord jag inte gillar. Jag vill inte bli brukare. Brukare var förr ett ord som betydde arrendator. Det kan också vara någon som använder en drog utan att bli missbrukare. Synonymlexikonet föreslår också användare, nyttjare, konsument, utövare, klient och hjälpsökande som synonymer till brukare.

Klient låter ju lite fint. Kund kan man kanske också vara eller kanske är det lika bra att ta fram det gamla ordet hjon, som kan ha understödstagare som synonym. Hjon kan också stå för fattighjon.

Ständigt läser man om hur illa det är med hemtjänsten och hur folk behandlas, så kanske är hjon det bästa ordet.

Karin Svensson Smith är miljöpartist och Sveriges bilhatare nummer ett.

Hennes senaste påhitt är att fri parkering på jobbet ska beskattas. Det blir fint för busschauffören som tar bilen till bussgaraget för att köra morgonturen. Svensson Smith har säkert en fin lösning för detta också, busschaufföen kan säkert ta sista bussen till garaget och invänta morgonen.

Nu sägs det att Svensson Smith inte har körkort, så kanske det bara är avundsjuka: Kan inte jag köra bil ska minsann ingen annan göra det heller och det ska jag stoppa genom att göra det så dyrt att ingen som inte har minst en riksdagslön har råd. Jag förutsätter att riksdagsledamoten ifråga inte åker taxi heller och har sett till att de närmaste använder välpumpade cyklar även på semesterresan. Och om hon vill åka taxi, så förutsätter jag att taxichauffören vägrar köra henne.

Politiker i Sverige talar ofta om att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har sina rötter nere i ett icke demokratiskt förflutet. Men ingen säger något om att moderaterna också har sina rötter i en icke helt demokratisk mylla. Moderaterna är väl förlängningen av den gamla högern som inte var särskilt demokratisk. 1866 hade bara drygt 20 procent av den vuxna manliga befolkningen rösträtt och högern gjorde vad man kunde för att att inte släppa röstandet till kreti och pleti. Det bästa vore kanske om alla slutar dra trådar för långt tillbaka.

KD-ledaren Ebba Bush Thor har talat om att hon inte vill ha SD som stödparti, men väl att hon vill ha stöd av SD. Riktigt så sade hon väl inte, men jag tror det var andemeningen. Vad är då skillnaden mellan ett stödparti och ett parti som ger sitt stöd?

Löfven och hans regering kommer att få packa ihop 2018, om inte något uppseendeväckande händer. När makten hägrar finner säkert Bush Thor, Kinberg Batra, Lööf och Björklund att Åkesson är en hyvens prick, som gjort bot och bättring och förtjänar en ministerpost.

Mer läsning

Annons