Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Toftbyn till Västanå Teater

/

De flesta har nog sett filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Frågan är hur många som lade skådespelaren Anders Sanzéns rollkaraktär på minnet? Anders Sanzén från Falun som i Felix Herngrens filmatisering av Jonas Jonassons storsäljande bok gestaltar biljettförsäljaren Ronny Hulth.

Annons

– Nej, det var väl inte så många som upptäckte mig efter den insatsen, berättar Anders Sanzén. Det var en liten roll, men mycket trevlig att göra. Förresten, det var vid ett tillfälle på Frölunda torg i Göteborg där jag bor, som det kom fram en person som kände igen mig från Hundraåringen. Jag var för övrigt påtänkt i en av huvudrollerna i filmen, men på castingen blev jag Ronny Hulth i stället, fortsätter Anders.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann vann Biopublikens pris för 2013 års bästa film på Guldbaggegalan.

Anders Sanzén från Falun och Toftbyn är professionell skådespelare med bakgrund i Jacques Lecoqs fysiska teaterutbildning i Paris. Under snart ett år har han varit en del av värmländska Västanå Teaters ensemble i Sunne och Rottneros. Förra hösten var han med i den kritikerrosade föreställningen Smid medans järnet är varmt. I DD Kulturs recension kunde man bland annat läsa att; "Mästerligt lämnar skådespelarna Adriana Savin och Anders Sanzén små hål efter sig i vilka publiken kan plantera sin fantasi".

I dag spelas den 35:e föreställningen av Västanå Teaters Lomjansguten i Berättarladan i Rottneros i vilken Anders Sanzén har tre roller; Värmlänningen Jong Ve Abborsjön, finlandssvensken Gottlund samt norske Ole Bull med bergensisk dialekt. Han gör även flera dansroller. Göteborgs-Posten skriver att: "Anders Sanzén är förtjusande självupptagen som Ole Bull, den norske kändiskompositören som tar sig an Lomjansguten".

Leif Stinnerbom har tillsammans med dramaturgen Susanne Marko dramatiserat Lars Anderssons kritikerrosade kortroman, Lomjansguten, en skröna som befinner sig i samma mytiska, värmländska drömlandskap som Selma Lagerlöf.

– Ja, föreställningarna har gått väldigt bra, berättar Anders Sanzén. Men det har varit en utmaning att gå in i regissören Leif Stinnerboms teatervärld. Här integreras allt på taktslaget; repliker, musik, scenografi, koreografi, kostym, varje andetag, ja, allt. I början var det minsann inte så lätt att förhålla sig den exaktheten. Men under året har jag verkligen lärt mig att lyssna och känna, förklarar Anders.

När han kom hem till Sverige efter sin tid på teaterskolan i Paris 2001, skrev han många brev till teatergrupper runt om i landet, så också till Västanå Teater. Men det var först 13 år senare som han fick återkopplingen. Det sker via ett meddelande på facebook från Inger Stinnerbom, kostymdesigner på Västanå Teater, som undrar om han är intresserad av ett jobb.

– Förra sommaren, 2014, såg jag deras uppsättning av Nils Holgersson, berättar Anders. Det var mitt första möte med Västanås speciella uttrycksform. Vid det tillfället fick jag också möjligheten att framföra min egen föreställning, Rasmus på Luffen. Leif Stinnerbom satt i publiken. Sedan dess har jag bott här. Det tar tio minuter att cykla till jobbet.

– Arbetet med Lomjansguten är fantastiskt, fortsätter Anders Sanzén. Men nu har vi bara 18 föreställningar kvar. Efter att ha fått slå rot är det snart dags att bryta upp igen och ge sig ut på savannen.

Under hösten ska Sanzén spela åtminstone en föreställning med Smid medans järnet är varmt.

– Sedan får vi se, jag kanske drar till Los Angeles och studerar film, berättar han. Eller gör som Rasmus, går på luffen, för konsten och teaterns skull.

Anders Sanzén hoppas att det inte ska behöva ta så lång tid som tretton år innan han kan cykla till jobbet igen, till Berättarladan i Rottneros.

– Ja, det är klart jag vill tillbaka hit. Det är här det svänger.

29 augusti spelas den sista föreställningen av Lomjansguten.

Mer läsning

Annons