Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda nypor gav Himlaspelet plus i kassan

Trots sänkt bidrag från Leksands kommun och nobben av Leksands Sparpank så lyckades Himlaspelet både att genomföra fem föreställningar i somras samt en jubileumskonsert i Gropen – och gå med ett litet plus.

Annons

Årets upplaga av Himlaspelet i Leksand gav plus i kassan.

– Det var inte lätt, men alla kämpade. Nu ser vi fram emot att sätta upp spelet även nästa sommar, säger Charlotte Lautmann, ordförande i Himlaspelets styrelse.

2016 var året då Himlaspelet fyllde 75 år och dess upphovsman Runde Lindström skulle ha fyllt 100 år. Styrelsen hade gärna slagit på stort, men fick istället en betydligt lägre budget att röra sig med.

Charlotte Lautmann, ordförande i Himlaspelets styrelse, är mycket nöjd med årets uppsättning.

– Ja, det blev så sedan kommunen sänkte sitt bidrag och Leksands Sparbank sa nej till stötta oss, konstaterar Charlotte Lautmann.

Att ställa in ett jubileumsår var inte att tänka på. I stället bllev det till att "trolla med knäna".

Och det gjorde man så bra att man nu kan visa på ett plus i kassan.

– Ja, det är väldigt glädjande – och också lite förvånande. När vi räknat samman allt så visar det sig att vi har gått 3 000 kronor plus. Det känns mycket skönt att ha en liten buffert.

De pengarna gör också att man redan nu kan säga att Himlaspelet kommer att spelas även nästa sommar vecka 29.

Upplägget blir det samma som i år med fem föreställningar – premiär på onsdagen och söndagen före premiärveckan blir det konserten I Himmelrik i Leksands kyrka.

Birgit Carlstén kommer även nästa sommar att regissera Himlaspelet i Leksand.

– Vi är mycket glada över att Birgit Carlstén sagt ja till att vara Himlaspelets regissör ett år till, avslutar Lautmann.

Under Himlaspelsveckan kommer man också från i år ta med sig Himlaspelets koppling till kyrkans Via Sacra – en 900 meter lång pilgrimsled runt Leksands kyrkudde med femton stationer som börjar med långfredagens historia och slutar i påskdagens uppståndelse.

Himlaspelets styrelse 2016/17 ser ut som följer:

Ordförande Charlotte Lautmann. Kassör Monica Östman. Sekreterare Anders Björklund. Teknikansvarig Anders Tull. Övriga ledamöter Nanne Källsäter och Tege Tornvall. Ersättare John Sund och Arwid Swedrup.

Recension av Himlaspelet 2016

Mer läsning

Annons