Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysaren på Nisserska: En spökhistoria i juletid

Redan innan Nisserska Teaterns uppsättning En julsaga av Charles Dickens premiärspelats på arenan i Falun har biljettförsäljningen exploderat och det viskas redan i kulisserna om ett önske-måste tillägg med X:tra föreställningar utöver det ordinarie spelschemat.
– Det här har nog aldrig tidigare hänt i teaterns historia, säger föreningens ordförande Pia Jogér helnöjt.

Annons

En Julsaga är en av Nisserska Teaterns största produktioner.

Den klassiska storyn utgavs för snart 175 år sedan och handlar om Scrooge - snål, vrång, osympatisk, sur och allmänt gnetig mot sin omgivning - som driver en lånefirma i ett dystert spökhus.

Fågelhandlaren Sven Lagerström och  Alicia Gull - pojken.

– Å, vilken girigbuk han var, Scrooge! utbrister berättaren - Sven Lagerström - inledningsvis. En lysten gammal snåljåp som försökte krama, vrida, skrapa det sista ur allt och alla. Reserverad och tillbakadragen som ett ostron. Kylan inom bar han alltid med sig. I själva rötmånaden gjorde han kontoret iskallt och han tinade inte upp det enda grad till jul.

En riktig spökhistoria i juletid innehåller alla kusliga ingredienser med spöken, vålnader och andar.

Men så småningom kommer verkligheten ikapp Scrooge i möten med spöken, andar och vålnader ur det förgångna. Och livet för antagonisten börjar så sakteliga ändra karaktär och inriktning med en mer generös inställning till sin omilt beprövade omvärld.

Den girige Scrooge gestaltas av Nicklas Vagge.

– Det här är nog min svåraste roll hittills, avslöjar Nicklas Vagge alias Mr Scrooge. Jag gör en känslomässig berg och dalbanaresa alltifrån den inåtvända/bittra till den motsatta som famnar hela världen med svåra och avancerade karaktärsskiften genom hela föreställningen och nästan två timmar obruten scennärvaro. Det är tufft.

Med 24 aktiva skådespelare i ensemblen är spökhistorien och rysaren En Julsaga med dussinet föreställningar innan jul en av de absolut största och krävande produktioner Nisserska Teatern någonsin genomfört.

Regissör Ivan Zavalov

Regi-assisten Anja Joelsson

Scenografi Sven Lagerström, Mats Johansson

Kostym Elisabeth Henriksson, Pia Jogér

Smink Elisabet Oldsberg

Producent Anna-Malin Liss

På scen:

Nicklas Vagge, Sven Lagerström, Alicia Gull, Mats Johansson, Christoffer Lund, Stefan Hyttsten, Annica Berg, Myra Juto Fredriksson, Urban Falk, Amica Pallenius, Pia Jogér, Karin Busch, Elin Adamsson Warg, Amanda Sehlgård, Erik Asplund, Julia Nohrén, Lars Lindwall, Mats Lundqvist, Elisabet Oldsberg, Inger Blomqvist Larsson, Maggie Eklund, Anneli Steinholtz, Elin Hyttsten och Birgitta Tomas.

TEATER

Charles Dickens

En Julsaga

En spökhistoria i juletid

Nisserska Teatern

Tingshusgatan 2-4

Falun

Premiär 11 november klockan 17.00

Övriga speldagar 17, 18, 24, 26 november

2, 3, 6, 8, 9, 15, 17 december

Mer läsning

Annons