Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Lundén: Låt Niko Ago stanna i Sverige!

/
  • Journalisten Niko Ago ska utvisas till Albanien. Att han finns på nazistiska Gyllene Grynings dödslista räcker inte som asylskäl längre.

Annons

Journalisten Niko Ago flydde för sitt liv från Grekland och blev beviljad en fristad i Dalarna för perioden oktober 2013 och juni 2015. Nu ska han utvisas till Albanien som han inte bott i på 25 år. Nu provas våra stolta deklarationer om mänskliga rättigheter. Vad är Sverige för land 2016 som kan utvisa en undersökande journalist som hotas av en nazistisk organisation? Hur många har engagerat sig i hans fall? Det är lätt att åberopa yttrande- och tryckfrihet på fina galamiddagar, bokmässor och i talarstolar men när det blir skarpt läge prövas vi alla, var och en. Ska vi sparka ut människor med uppenbarliga skyddsbehov och låsa dörren om oss? Vad ska vi i framtiden svara våra barn och barnbarn varför vi lät det ske?

Dalarna fungerar sedan några år tillbaka som fristad för kulturarbetare. Det innebär i praktiken att konstnärer, författare och journalister kan ha Dalarna som fristad ifall de på grund av sina åsikter och konstnärliga arbete blir förföljda av stat och regim i sina hemländer. Detta fristadsarbete följer rekommendationer av bland annat ICORN (International Cities of Refuge Network) och Svenska PEN (Poets, Essayists, Novelists).

LÄS OCKSÅ Niko Ago: Varför flyr albanerna?

Jag träffade Niko Ago i samband med ett seminarium i Falun för några år sedan. Det blev ett kort men mycket starkt möte. Framför mig stod en person och yrkeskollega som hotats till livet av den nazistiska organisationen Gyllene Gryning. Jag fick i min hand hans reportagebok om det grekiska nazistpartiet. Han hade bland annat avslöjat grekiska parlamentsledamöters kopplingar till grov kriminalitet och polisens samröre med nazistiska Gyllene Gryning strax före valet 2012. Han bevisade att Ilias Kasidiaris, näst högste ledaren i Gyllene Gryning, var inblandad i en misshandel och ett rån. Han utsattes direkt för mordhot och flydde då från Grekland.

Jag var samtidigt glad och tacksam över att Niko Ago hade fått en fristad i vårt län. Jag har därefter sett att han fått en plats som reporter på SVT:s lokala tv-station i Dalarna. Han har snabbt lärt sig det svenska språket och lever med sambo och barn i en trygg miljö i Borlänge.

Migrationsverket anser dock att Niko Ago inte kan få uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Myndigheten vill utvisa Niko Ago till Albanien där han är medborgare, men inte bott de senaste 25 åren.

Samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi slog tidigt larm om utvisningshotet mot Niko Ago. (Läs hans krönika på DD:s ledarsida 24/11.) Tidskriften Expo har uppmärksammat utvisningshotet mot Niko Ago. Det har även lokala medier gjort på nyhetsplats.

Han överklagade Migrationsverkets beslut till Migrationsdomstolen i Stockholm. Snart inleds förhandlingarna (torsdag 24/11) i Migrationsdomstolen i Stockholm. Niko Ago skriver i sociala medier om familjens utsatthet. Han skriver: "Det handlar inte bara om uppehållstillstånd, utan vår och dotterns, 33 månader, liv."

Själv har jag hyllmetrar av böcker om dagens högerextremism och nazism i mitt arbetsrum. Plötsligt blir allt både konkret och verkligt. Här står en broder, en människa, och ber om hjälp, om skydd och jag kan inte göra mera än att skriva denna krönika och vädja om en smula humanism och medmänsklighet i en domstol som fått till uppgift att kraftigt skärpa asylrätten till ett minimum.

Vad Migrationsverket helt tycks bortse ifrån är att Gyllene Gryning även finns representerad i Albanien. Enligt Kurdo Baksi samarbetar man med landets egen polis. Jag läser vad Civil Rights defenders skriver om mänskliga rättigheter i Albanien. "Det osäkra tillståndet för mänskliga rättigheter i Albanien karaktäriseras i stort genom den klyfta som finns mellan det människorättsskydd medborgarna lovas i teorin och det skydd de faktiskt åtnjuter i verkligheten."

Frågan infinner sig. Hur starka bevis krävs det för att Migrationsverket ska godta hans asylskäl? Handlar det om redan regelrätta mordförsök, misshandel eller tortyr? Niko Agos egen vittnesberättelse räcker tydligen inte. Han har tidigare bland annat berättat följande i Tidskriften Expo: "Det kom en kaskad av hotelser. Jag blev tvungen att flytta, byta telefonnummer och jag fick en massa hotmejl. I ett av mejlen stod att "vi kommer att stycka din kropp i så många bitar att du kommer att kunna bäras av myror" och "om du inte håller käften så finns det en kalasjnikov som väntar på dig".

Niko Ago riskerar sitt liv om han återsänds till Albanien. Vad svarar vi den dagen då något händer honom? Att vi inte visste bättre eller hade tillräckligt med plats i vårt land. Nej, då finns varken förklaringar eller ursäkter att ta till. Bara skam.

LÄS OCKSÅ:…

Kurdo Baksi: Låt journalisten Niko Ago stanna

Han hotas till döden av Gyllene Gryning

Mer läsning

Annons