Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Lundén: När jag bara sade hello till Leonard Cohen

/
  • Poet, författare, sångare, låtskrivare. Leonard Cohen blev 82 år gammal.

Annons

Det var sommar, solen brände, vi bodde på hotell i Malmö. Jag hade tidigare under dagen sett pressfotografer hänga utanför entrén, sade något till min familj att det säkert bodde någon känd person på samma hotell som vi. När vi sedan kom ut ur hissen och passerade receptionen såg jag en liten man i hatt och mörk kostym. Han verkade mycket välbekant. Under ett ögonblick tänkte jag att det var någon gubbe hemifrån. Men karlar med hatt och kostym i Smedjebacken existerar knappast inte.

Sekunden därpå insåg jag vem det var som stod där och hängde lite förstrött mot receptionsdisken. Det var självaste Leonard Cohen. En livs levande legend. En alldeles egen röst i det mycket vida begreppet rockmusik. Jodå, Cohen valdes in i i Rock and Roll Hall of Fame år 2008. Där stod han nu med ena handen i kavajfickan. Jag vinkade och mumlade ett hello. Han nickade och hälsade tillbaka. Min svärson drabbades inte av samma tunghäfta som jag utan passade på att tacka honom för den fina musiken. Det var ett sånt där svindlande hastigt möte som etsat sig fast i mig. Efteråt förbannade jag mig själv för min stumhet och min stapplande engelska. Det blev inte ens en bild eller autograf. Jag hade ju faktiskt till och med kunnat be om att få göra en intervju. Leonard Cohen verkade vara en person med öppet sinne. Vad skulle intervjun i så fall handlat om?

Skulle jag fråga honom varför han från åren 1994 till 1999 valde att tillbringa sin tid i ett zenbuddhistiskt kloster utanför Los Angeles i Kalifornien? Var det för att hitta en ny grundläggande stämning i själen? Sinnesro efter alla depressioner.

Hur kom det sig att han började skriva poesi? Var det sant vad han sagt tidigare om saken? Att det berodde "bara" på att han försökte få tjejer. Med tjusiga ord och formuleringar kan människor lätt förföras.

Varför drog han till den grekiska ön Hydra på 1960-talet? Vad var det som lockade? Hur var det att komma till den grekiska ö-världen långt före massturismens dagar?

Leonard skulle förmodligen ha svarat att det var där som han skrev några av sina bästa låtar, bland annat delar av den välkända "Bird on a wire". När Cohen kom till Hydra fanns det ingen elektricitet, och inga telefoner. Så småningom kom både el och telefon till ön, och därmed el- och telefonstolpar.

Var det så, skulle jag ha frågat, att du fick inspiration till låten när du första gången såg en fågel sitta på en av de nya telefonstolpledningarna på ön Hydra?

Jag skulle förstås ha frågat honom om den svenske författaren Göran Tunström (1937-2000). De möttes på den grekiska ön och behöll kontakten med varandra genom hela livet. Tunström översatte, tillsammans med Staffan Söderblom, Leonard Cohen redan 1972. Boken heter "Dikter från ett rum".

Vad uppskattade han mest hos Tunström som person och människa? Vad hade han att säga om den svenska författarens romanvärld? Vilka var hans favoritromaner? Var det "Juloratoriet" eller mina egna personliga favoriter "Prästungen, "Skimmer" och "Berömda män som varit i Sunne"?

Vi skulle ha suttit i hotelllobbyn och smuttat på varsin sexa bourbon Jim Beam. Hur såg han på sin mångåriga karriär? Vilka strategier hade han vidtagit för att överleva i en bransch så länge?

Jag skulle givetvis ha frågat honom om hans relation till den spanska diktaren Federico García Lorca som blev ihjälskjuten under brutala former av fascister under spanska inbördeskriget. Leonard Cohens låt "Take This Waltz" är en översättning och tonsättning av dikten Peneñ Vals Vienés av just sagde poet. Den fanns med på plattan "I am your man".

Det blev ingen intervju och nu skrivs runor och hyllningarna rullar ut på löpande band på sociala medier. Hela hans låtskatt finns tillgänglig på Youtube och Spotify. Jag har i olika perioder spelat hans låtar, lyssnat på texterna och dragits in i den smått suggestiva stämningen.

Leonard Cohens originella basröst var lätt igenkänningsbar. Han sjöng inte utan orsak som så många andra i den kommersiella artistbranschen. Bob Dylan och Leonard Cohen är två giganter. Egensinnig lyrik, originella röster och mångårigt artisteri förenar dem.

Tack för musiken och lyriken, Leonard Cohen. Hello and Goodbye.

LÄS FLER KRÖNIKOR AV ULF LUNDÉN:

Utslagning och medier skapade Donald Trump

Rädda skolan från dårskapen

Mer läsning

Annons