Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Lundén: När skolan blir marknad åker lärarna limousine

/

Annons

Skolan är förvandlad till en marknadsplats. Sverige är unikt i världen med denna marknadsliberala doktrin. Det har lett till en skola som inte längre är likvärdig över hela landet. Enligt Anders Trumberg, som forskat på skolvalets effekter, finns en tydlig white flight"-problematik, det vill säga den svenska medelklassen flyr de skolor där deras barn behöver beblanda sig med "de andra".

Jag tänker tillbaka på min egen skoltid, där alla barn oavsett klasstillhörighet, gick i samma skola. Ingen kom undan "de andra" i vardagen men skillnaderna syntes på sommarloven när företagsledarens son fick åka på språkresa till England medan en annan fick jobba på loven.

Vårt moderna klassamhälle visar sig dagligen med önskvärd tydlighet i olika nyhetsinslag. I veckan kunde vi beskåda starten av den nya profilfriskolan Excel i Leksand. Ägarna till skolan, Elisabeth och Sakarias Winberg, gör ett stort nummer av att den är en icke vinstdrivande skola.

Nåja, i nyhetsinslaget fick vi se hur lärarna anlände till den nya privatskolan i limousine. Övertydligare symbol för det nya hårda klassamhället av i dag finns knappast. Det sägs att skolans ledning åker omkring i dyra tjänstebilar. Kommunen i Leksand förlorar ungefär 17 miljoner kronor på grund av den nya privatskolan.

Jag läser en krönika av skolans grundare Sakarias Winberg som publicerades i Svenskt Näringsliv tidigare i år. Han säger sig ha kunnat förverkliga sina egna drömmar och visioner, nämligen den att skapa en "skola som slänger jantelagen i soptunnan." Han skriver om att hans skola ska tala om för eleverna att "de duger, att de kan och att de är bäst". Här ska ingen hållas tillbaka och ingen ska hamna på efterkälken. Fina ord, vackra visor och inte särskilt svårt att leva upp till eftersom Sakarias Winbergs nya skola lockar till sig elever som redan har det förspänt i hem och skola. Så skiljer man agnarna från vetet.

Den nya grundskolan Excel Education har tre profilområden; engelska/internationalitet, fysisk aktivitet samt ordning och reda.

Jag har läst den långa digra kravlistan som föräldrarna förbinder sig att följa. Det handlar om allt från rena självklarheter till mobiltelefonförbud på skolans område och tyst lojalitet, hur ska man annars tolka följande formulering? Att alltid "tala gott om skolan inför barn och vuxna".

Vilka konsekvenser privatiseringarna av den svenska skolan innebär för det demokratiska samhället är svårt att överblicka, men forskarna Staffan Lindberg och Richard Svensson som har undersökt sambandet mellan unga människors attityder till demokrati och skolutbildning, höjer mer än ett varningens finger. Enligt forskarna finns det i dag en grund för en "tilltro på diktatur och brist på förståelse av värdet av demokrati". Varför? Jo, därför att dagens skolan bygger på kommunalisering, fritt skolval och i praktiken fri etableringsrätt vilket i sin tur lett till ökad segregering, mer utslagning av de redan svaga, och generellt sett sämre kvalitet i dessa unga svenskars bildning vilket märker dem för livet. Dessa ungdomar vet att skolan är konstruerad för att gynna de redan starka och slå ut de redan svaga. De inser också att det är de demokratiskt valda politikerna som bär den direkta skulden för hur det är. Enligt forskarna är det just den vissheten och den egna hårda erfarenheten som ligger till grund för en tilltro på diktatur och brist på förståelse av värdet av demokrati.

Vi har alla ett ansvar för det samhälle som vi lever i dag. Ökad jämlikhet börjar med en likvärdig skola i hela landet. Det går inte att blunda inför kalla fakta. Det gamla skolsystemet byggde på den grundläggande principen om alla människors lika värde. Med marknadsliberalismens logik bygger dagens skola på att vissa ska slås ut. Sådan är situationen i ett utpräglat konkurrenssamhälle. Alla kan inte bli vinnare. Här frodas i stället individualism, gruppegoism och ett satans fyrverkeri av utslagning som i sin tur leder till våld, kriminalitet, droger samt extremism av alla olika sorter.

Sakarias Winberg vill slänga Jantelagen i soptunnan med sin nya skola. Vad är egentligen Jantelagen om inte budskapet om en för alla, alla för en. Jag tolkar det första budet, den första regeln, om en lag om allas lika värde. Ingen är förmer än någon annan. Ett butiksbiträde, lagerarbetare, kulturredaktör, läkare, vd, eller en före detta finansminister är i grunden av samma skrot och korn. Vi föds alla nakna och hamnar som mull i jorden. Varken mer eller mindre.

LÄS FLER KRÖNIKOR AV ULF LUNDÉN:

Jag har hjärtat kvar i en helt annan tid

Ojämlikheten ökar i Europa och USA

Den heliga marknaden styr oss alla – inklusive SD

Mer läsning

Annons