Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturell nedrustning i Dalarna

Det tar tid och kraft att bygga upp. Det går skrämmande fort att rasera bygget! Till ansvariga politiker vill vi rikta en vädjan: ta ert förnuft till fånga och avstå från sparkraven på kulturen, skriver Göran Forsling, ordförande i Dalasinfoniettans vänner.

LÄS ÄVEN: Regeringen måste ta ansvar för regional kultur

Våra tre tunga kulturinstitutioner, Dalarnas Museum, Musik i Dalarna och Dalateatern har under en följd av år arbetat upp sina verksamheter på ett imponerande sätt och placerat sig i framkant, också sett ur ett nationellt perspektiv.

Samtliga har också på ett föredömligt lyckats göra verksamheterna tillgängliga för hela Dalarnas län och nått ut till alla ålderskategorier där speciellt fokus lagts på kultur för barn och ungdom.

De krympta anslag som aviserats från Landstinget kommer att drastiskt reducera institutionernas möjlighet att i framtiden fullgöra sina uppdrag och i praktiken rasera det idoga uppbyggnadsarbete man målmedvetet ägnat sig åt och i slutänden innebär detta kraftigt minskad tillgång till kultur för samtliga innevånare i Dalarnas län.

Dalarnas Museum, Musik i Dalarna och Dalateatern har gjort en gemensam konsekvensbeskrivning av följderna av anslagsminskningen, och det är sannerligen ingen munter läsning.

Gemensamt är att mindre penningpåsar leder till personalneddragningar i redan kraftigt slimmade organisationer. Detta i sin tur medför att man inte längre kan upprätthålla den höga standard man idag har, det innebär att tyngdpunkten i verksamheterna blir mer centrerade till Falun och de stora förlorarna blir randkommunerna.

Kulturutbudet blir inte längre en angelägenhet för hela Dalarna! Dalarnas Museum bedriver idag verksamhet i hela länet, inte minst för barn och ungdom, både Musik i Dalarna och Dalateatern turnerar regelbundet i hela Dalarna.

Kvaliteten blir också lidande. Museet tvingas lägga ner hela verksamheter eller sänka ambitionsnivån medan personalen arbetar ihjäl sig.

LÄS ÄVEN: Anders Norén – ”Kulturen behöver inte ursäkta sig”

En reducering av antalet musiker i Dalasinfoniettan – det talas i nuläget om fem tjänster som försvinner – skulle innebära att man får en orkester som inte längre kan spela annat än en ytterst begränsad repertoar.

På sikt kan det bli fråga om en nedläggning av orkestern. Vinterfest, som i mer än tio år varit Musik i Dalarnas ansikte utåt, mot resten av Sverige, mot resten av världen, går i graven.

Samproduktioner med Dalateatern av musikaler, som varit stora publikframgångar, går inte längre att genomföra. Operaverksamheten i Dalhalla, där Dalasinfoniettan haft en central funktion, blir lidande och Musik vid Siljan förlorar en del av sin dragningskraft.

Minskade produktionsmedel för Dalateatern får till följd att föreställningarna blir torftigare, att repertoaren krymper och den nyskrivna dramatiken försvinner.

Läs Ulf Lundéns krönika: Larmar och varnar om försämrat kulturliv

Det är ett sorgligt, ja, tragiskt scenario som utmålas i denna konsekvensbeskrivning. Våra tre kulturinstitutioner har ihärdigt och målmedvetet byggt upp sina verksamheter till nivåer som alla innevånare i Dalarna borde vara stolta över. Det tar tid och kraft att bygga upp. Det går skrämmande fort att rasera bygget!

Till ansvariga politiker vill vi rikta en vädjan: ta ert förnuft till fånga och avstå från sparkraven på kulturen, eftersom konsekvenserna blir katastrofala för Dalarnas kulturliv.

Styrelsen för Dalasinfoniettans Vänner

Gm Göran Forsling, ordförande